Foci

2015.05.19. 12:27

NB II után Új-Zéland: a Veszprém FC USE nevelése vb-résztvevő

Balatonfüred - Igazán szerencsés fickónak mondhatja magát a füredi származású, tehetséges labdarúgó, aki nemrég az NB II történetének legfiatalabb pályára lépője volt, most pedig világbajnokságon szerepelhet. A szerencséért persze meg is kellett dolgozni.

Horváth Gábor

Számtalanszor bebizonyosodott már, hogy a labdarúgásban nem elég a tehetség és a munka, szerencsésnek is kell lenni. Osváth Attila még 20 esztendős sincs, de máris elmondhatja magáról, hogy kétszer is fontos időszakban került fontos csapatokba. 16 évesen bemutatkozhatott az NB II-es Veszprém FC-ben, most pedig bekerült az új-zélandi világbajnokságon résztvevő magyar U-20-as válogatottba. - Balatonfüreden kezdtem focizni, a Veszprém már korábban is el szeretett volna hozni, végül 13 évesen igazoltam a VFC USE-hez. Ekkor iskolát is váltottam - mesélte a Naplónak a füredi származású Osváth Attila, akinek sorrendben Jugovits Lajos, Rugovics Vendel és Vágó Attila voltak a megyeszékhelyen az edzői. Utóbbi már a felnőtt NB II-ben, ahol az ifjú tehetség minden idők legfiatalabb magyar másodosztályú focistájaként, 16 évesen léphetett pályára a Veszprém FC színeiben.

A balatonfüredi Osváth Attila nagyon fiatalon, mindössze 16 esztendősen mutatkozott be a Veszprém FC NB II-es felnőtt csapatában, ahol meghatározó játékossá vált

- Úgy tudom, ez a rekord azóta sem dőlt meg. Nagyon boldog voltam, hogy bemutatkozhattam - mondta Attila, akinek pályafutását később a VFC mélyrepülése mellett egy sérülés is hátráltatta. Az NB III-as Balatonfüredi FC-ben építette fel újra magát, majd tavaly nyáron mostani csapata, az NB II-es Szigetszentmiklósi TK igazolta le. Innen került be a válogatottba is. - Sérülésem után a biztos játéklehetőség miatt választottam a füredieket, majd Vágó Attila hívott Szigetszentmiklósra. Jól kezdtük a bajnokságot, az élmezőnyben voltunk, de aztán szép lassan visszaesett a formánk. Stabil kezdőjátékos voltam, azonban amikor Vágó Attilát Székely Tibor váltotta a kispadon, kikerültem a csapatból. Jelenlegi mesterünk, Horváth Ferenc szerencsére újra számít rám és én igyekszem élni bizalmával.

Érdekesség, hogy míg Osváth Attila klubjában támadó, a válogatottban védőt játszik.

- Korábban mindig jobb, vagy bal szélső támadó voltam, de Vágó Attila aztán szerepeltetett jobb bekként is, és most a a nemzeti csapatban szintén ez a posztom. Nagyon örülök, hogy bekerültem az utazók közé. Először egyáltalán nem is gondoltam ilyesmire, de miután rendszeres résztvevőjévé váltam az összetartásoknak, már kezdtem reménykedni. A kerethirdetés előtt természetesen ideges voltam, de hál istennek sikerült, szerencsém is volt.

Kis NB III-as kitérő után most megint a második vonalban szerepel, az Szigetszentmiklósi TK labdarúgójaként
válogatták be a nemzeti csapatba

A magyar U-20-as válogatott, akit nemrég még Szalai László irányított, a német Bernd Storck vezetésével vesz részt az Új-Zélandon rendezendő világbajnokságon. - A német szakember teljesen más stílust képvisel, mint az eddigi edzőim. Mivel változott a keret, először kicsit összeszokatlanok voltunk, de az elmúlt időszakban elég sok időt töltöttünk együtt. Nem lesz könnyű dolgunk a vb-n, esélylatolgatással nem is igen foglalkozunk, csak arra koncentrálunk, hogy minél jobban szerepeljünk. Azért van egy titkos vágyunk, jó lenne továbbjutni a csoportból...

A Veszprém FC USE nevelésén, Osváth Attilán kívül még egy megyei érintettségű labdarúgó, a Lombard Pápát erősítő, Pongrácz Viktor (ő egyébként győri nevelés) került be az U-20-as világbajnokságon résztvevő magyar válogatottba. A csapat kedden indult el az esemény helyszínére, közel 30 órás út vár a fiúkra, a cél New Plymouth városa volt. Az együttes az E csoportban szerepel Brazília (június 4-én játszunk velük), Nigéria (június 7.) és Észak-Korea (június 1.) mellett. Az első kettő és a legjobb csoportharmadik jut tovább.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!