Jön az Eb-döntő

2024.07.12. 09:24

Anglia felveszi a versenyt a domináns spanyolokkal

Az angol utánpótlásképzésről írta diplomamunkáját, nem tagadja, hogy közel áll a szívéhez a szigetországi válogatott. Így természetesen az Európa-bajnoki döntőben Gareth Southgate csapatának szurkol.

Horváth Gábor

A németországi labdarúgó-Európa-bajnokság vasárnap esti döntője előtt Farkas László labdarúgóedzővel beszélgettünk.

BELLINGHAM, Jude
Idén révbe érnek az angolok? A képen Jude Bellingham
Fotó: MTI

– Az angol utánpótlásképzés volt a témája diplomamunkámnak, amelyet azzal fejeztem be, hogy a 2024-es Európa-bajnokságon és a 2026-os világbajnokságon sikeresen szerepelnek majd a háromoroszlánosok. Az elmúlt időszakban a korosztályos válogatottak több szép eredményt is elértek, most pedig a felnőtteken a sor – nyilatkozta lapunk kérdésére Farkas László, az idei Veszprém vármegye I-es bajnok és az osztályozót is sikeresen megvívó Balatonalmádi SE edzője.

Az utánpótlástrénerként is tevékenykedő szakember Gareth Southgate szövetségi kapitánnyal kapcsolatban elmondta, az angolok vezetője tényleg rengeteg kritikát kapott, de csapatának játéka fejlődött a torna alatt, és úgy tűnik, jól sikerül a formaidőzítés. Emellett Southgate a keret összeállításánál több nagy nevet is kihagyott, az eddigiek viszont igazolják döntéseit. Ahogy az is a javára írandó, hogy a hollandok elleni elődöntő hajrájában lecserélte Harry Kane-t, s mint ismeretes, a csapatkapitányt váltó, a széles közönség előtt kvázi ismeretlen Ollie Watkins győztes gólt szerzett. – Bátor húzás volt, ki merte volna ezt megtenni? – teszi fel a kérdést Farkas László.

Vasárnap este kilenc órakor Spanyolország és Anglia csap össze a berlini Eb-fináléban.

– A spanyolok dominálták Eb-mérkőzéseiket, és valószínűsítem, hogy a döntőben is hasonló lesz a helyzet. Nagy kérdés, hogy a pályára lépő fiatalok milyen teljesítményre lesznek képesek. Eddig bizonyítottak, de egy fináléban szerepelni mindenképpen plusz nyomást jelent. Elképzelhető, hogy Anglia átadja majd a területet, azonban a hollandok elleni találkozón láthattuk, hogy domináns játékra is képes az együttes. Ha Kane-ék rá tudnak tenni még egy lapáttal eddigi teljesítményükre, akkor mindenképpen felveszik a versenyt Spanyolországgal. Az én szívemhez az angolok állnak közelebb, bízom benne, hogy a 2021-es vesztes döntőt követően ezúttal ők emelhetik a magasba a trófeát.

Farkas László diplomamunkájában „megjósolta” Anglia sikeres szereplését
Fotó: Nagy Lajos/Napló

Farkas László a kontinenstorna egészével kapcsolatban megjegyezte, több unalmas meccset is hozott az idei Eb. – Sok csapat, a nagyok közül is, inkább a biztonságra törekedett, nem volt foci, nem volt igazi kockázatvállalás. Ezt mutatja, hogy akár két lőtt góllal is tovább lehetett jutni a csoportkörből. Ami a magyar válogatottat illeti, szerintem összességében jól teljesítettünk. Tudtuk, hogy a németek sokkal erősebbek és Svájc szintén előrébb jár, amit az egyenes kieséses szakaszban is láttunk. Reálisnak mondható, hogy kikaptunk a nyitányon, amit sajnálhatunk, az a svájciak elleni meccs első félidejének visszafogott teljesítménye. A skótok elleni siker után bizakodtunk, fájó volt, hogy nem jött össze a továbbjutás.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában