Felsőörs

2017.01.12. 16:40

Védett lett a Malom-völgy

Felsőörs - A Felsőörsi Malom-völgy nem csak az itt élők szemével a Balaton-felvidék egyik legszebb helye, hanem az állat-, növény-, és a földtannal foglalkozók, az erre túrázó laikusok számára is tartogat az országban egyedülálló értékeket, ritka látnivalókat.

Szendi Péter

- A gondolat több évtizeddel ezelőtti megszületésétől 2016 decemberéig kellett várni, hogy a terület a helyi civilek és az önkormányzat összefogásának köszönhetően méltó védelmet kapjon - fejezte ki örömét Szabó Balázs polgármester.

Az ekkor kijelölt helyi jelentőségű védett természeti terület közvetlen szomszédságában már eddig is volt egy védett terület. Mégpedig a geológus körökben ismert, Magyarország első geológiai alapszelvényét tartalmazó, Forrás-hegyi geológiai bemutatóhely és tanösvény. A nemrég kijelölt új terület akár innen is elérhető, a zöld turistajelzésen.

A Balatontól 2,5-6 kilométerre található védett terület az egyedi mikroklímával rendelkező völgyeknek köszönhetően számos ritka, védett vagy fokozottan védett növényfajnak ad otthont. Utóbbiak közé tartozik a csak Magyarországon előforduló, zellerfélék családjába tartozó magyar gurgolya. Fokozottan védett állatok közül is számos fajt figyelhetünk meg, így más fajok mellett itt fordul elő a darázsölyv, a nyugati piszedenevér és a kék pattanóbogár.

A Malom-völgy talán legjelentősebb geológiai értéke a nyáron is bő vizű Malom-patak medrében található mésztufa-gátak. A néhol majd egy méter magas természetes gátak a vízbe lógó, úszó szerves anyagokból (gyökerek, faágak, levelek) és az ezek felületén kiváló ásványi anyagokból épülnek napjainkban is.

- A jelenség legismertebb magyarországi előfordulása a Szalajka-völgyi Fátyol vízesés. Felsőörsön ezzel összemérhető méretű gátrendszer található a patak védett területre eső teljes hosszában. A mintegy 3 kilométeres szakasz egyes részei nehezen járható szurdokvölgybe vezetnek - kalauzol tovább bennünket a falu első embere.

A terület másik geológiai látványossága és a helyiek körében is nagyon népszerű kirándulóhely a Szent Kereszt-hegy függőlegesen álló sziklabordája, sziklapengéje, vagy közismertebb nevén a Miske-szikla. A hely a Balaton-felvidéken egyedülálló épségben megmaradt román stílusú, árpád-kori templomának feltételezett építőjéről I. Örsi Miske ispánról kapta nevét, akinek palotája állhatott itt a Szent-kereszt hegy legmagasabb pontján, ahol ma egy helyi vörös kőből faragott feszületet láthatunk.

A terület nagy része erdős, összes területe megközelíti a 140 hektárt. A gyalogosan, kerékpárral és lóval is járható útvonalakat turistajelzések mutatják. Bármely évszakban érdemes a zúgókkal szabdalt patakmeder mentén a Malom-völgyben és környékén egy hétvégi túrát beiktatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!