Felsőörs

2015.07.04. 15:03

Felsőörsi disputa: felelősség az ország sorsáért

Hazánk gazdasági és társadalmi gondjairól, a gondok lehetséges megoldásáról tartanak előadást az ország legkiválóbb közgazdászai, szociológusai a ma délutáni Felsőörsi dispután.

Balla Emőke

A felsőörsi Fenntartható Élet és Környezet Egyesület által életre hívott programjának célja, hogy a szakemberek megosszák egymással és a széles közönséggel, az ország jövőjéért felelősséget vállaló polgárokkal gondolataikat. Somogyi Ferenc közgazdász, az egyesület elnöke elmondta: Lóránt Károly mérnök-közgazdász és Szegő Szilvia közgazdász kezdeményezésére Budapesten hónapok óta tartanak összejöveteleket, ahol az ország problémáit vitatják meg, megoldásokat keresnek. A szervezők úgy döntöttek, hogy a programot Felsőörsön is megszervezik, nyitottá teszik az érdeklődők számára. Az ország jövőjéért aggódó szakemberek a kormány felé is jelzik véleményüket, taulmányokban, könyvekben fogalmazzák meg gondolataikat, felvetéseiket. Az egyesület elnöke úgy fogalmazott: Felsőörsön nagyon sokan álltak az ügy mellé, sok vállalkozó támogatta a rendezvényt, étellel, itallal, könyvvel, ajándékkal. "Ez egy csoda" - mondta.

Lóránt Károly előadásában az európai integráció helyzetéről és Magyarország mozgásteréről tartott előadást. A nyugat alkonya, a hanyatló kor kapcsán beszélt a demokrácia kérdéseiről, demográfiai kérdésekről. Véleménye szerint, ha a jelenlegi születészsám nem emelkedik, ha a huszas és harmincas éveiben járó nők nem szülnek, akkor "Magyarország nem lesz, hanem volt". Hazai gazdaságpolitikára, iparpolitikai koncepcióra is szükség van. Boros Imre közgzadász a világgazdasági rendről, pénzügyi rendszerről beszélt és arról, hogyha nem vittek volna olyan sok pénzt, pénz értékű vagyont ki az országból, ma nem lennének ilyen problémáink. Szegő Szilvia pénz és gazdaság kapcsán kötéseket, kötés viszonyokat, családi kapcsolatokat elemzett (hiszen a pénz is egy kötés), hozzátéve, hogy a legbiztonságosabb papír az állampapír, államkötvény.

Vass Csaba szociológus a sokszorosan összetett magyar társadalom és gazdaságszerkezetről, Botos Katalin közgazdász arról tartott előadást, vajon milyen Magyarországot szeretnénk.

Az előadásokat vita, disputa követte.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!