Felsőörs

2016.12.13. 22:15

Ápolják a falu történelmét

Felsőörs - A Fenn-tartható Élet és Környezet Egyesület hivatalosan hat, valójában nyolc éve működik a településen. Az első két év során minden hónapban számba vették a falu, az ország, a világ gondjait és a lehetséges megoldásokat.

Szendi Péter

- A feladat nem volt könnyű, elvégre az eltérő élettapasztalatok, az egyes polgárok közelítési módjai, a jövőre irányuló elképzelések időhorizontja nagyon eltért. A párbeszéd vége azt eredményezte, hogy írásba öntöttük elképzeléseinket. Úgy láttuk, hogy formálisan is meg kell alakulnunk, hogy céljaink megvalósításának nagyobb esélyt adjunk - mesélt a kezdetekről Somogyi Ferenc, az egyesület elnöke.

A középpontba az ökológiai és a humánökológiai gondok kerültek. Feltették maguknak azt a kérdést, hogy megvédhetik-e a környék
természeti értékeit, az erdőket, a patakokat, a levegőt. Változtathatunk az uralkodóvá vált egoizmuson, képesek lehetünk a közösségek érdekében áldozatokat hozni?

- Megtanultuk egymás gondolatait, törekvéseit, ötleteit tisztelni. Konfliktusaink esetén továbblépünk, és az időre bízzuk a feszültség feloldását. A második helyen azokat a közös tevékenységeket emelném ki, amelyeket a közösség egyöntetűen támogat. Minden évben disznót vágunk. A falu lakosságának életminőségét alapvetően meghatározó közalkalmazottakat meghívjuk, de szívesen látunk minden érdeklődőt.

Somogyi Ferenc, a Fenntartható Élet és Környezet Egyesület elnöke. Ők ültették a település fiatal fáinak többségét
Fotó: Szendi Péter

A disznófeldolgozás tudását szeretnénk ápolni és továbbadni. Elmondhatjuk, hogy a Felsőörsi Disputa rendezvényünk szellemi kisugárzása túllép a falu határain. Rendszeresen hívunk országos előadókat. Államalapításunk ünnepét kenyérsütéssel ünnepeljük a Civil Házban, ez is széles visszhangra talált. A felsőörsi kisiskolásokat hetente sakkozni tanítjuk. Több egyesületi tag komoly természetismerettel rendelkezik.

Van, aki eligazodik a természet védelmét célzó törvények között, felkészült újságíró tagtársunk pedig országos szinten tudja képviselni a Balaton-felvidék ökológiai értékeit. A Felsőörs környékén eldobált szemetek nagy részét mi szedjük ösz-sze, és elmondhatjuk, hogy az egyesület ültette a település fiatal fáinak többségét. Ápoljuk a falu történelmét, a kertművelési kultúrát - összegzi az egyesület munkásságát Somogyi Ferenc.

Az egyesület távlati céljai között szerepel, hogy a falu önellátásához hozzájáruljon. Szeretnének egy mangalicafarmot, egy kenyérsütödét megvalósítani, sőt a tejellátás gondolata is megfogalmazódott. Hisznek abban, hogy
Istennek jobban tetszene, ha a közösségiséget és a természetet oltalmazó művelést, ápolást gyakorolnánk inkább, és nem a virtuális világba való beletemetkezést.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!