2021.03.29. 12:30
Az ellenőrzések is biztosítják az ünnepet
Ugyan a koronavírus-járvány miatt nem enyhülnek a vásárlás körülményei húsvét előtt, a családok már némi rutinnal a hátuk mögött igyekeznek megteremteni az ünnepi hangulatot az elkövetkező hosszú hétvégére.
Budapest, 2019. április 10. Húsvéti füstölt sonkát vásárolnak egy hús- és hentesárut árusító standnál a budapesti Fõvám téri Központi Vásárcsarnokban 2019. április 10-én. Ezen a napon a húsvéti kiemelt fogyasztóvédelmi ellenõrzésrõl tartottak sajtótájékoztatót a vásárcsarnokban. MTI/Máthé Zoltán
Forrás: MTI
Fotó: Máthé Zoltán
Minden évben merítenek az aktuális kereskedelmi választékból a fogyasztóvédelmi hatóság laboratóriumi szakemberei a szezonális ünnepek előtt is, hogy megvizsgálják a szezonális termékeket: ilyenkor a sonkákat, csokoládéfigurákat, kalácsokat vagy éppen a locsolókölniket, játékokat tesztelik le a családok biztonsága védelmében – írja a Magyar Nemzet.
Köszönhetően a folyamatos hatósági jelenlétnek, a vásárlói igényekhez szabott vállalkozásbarát szabályváltozásoknak, az ellenőrök manapság nemigen találkoznak kirívó esetekkel a húsvéti termékkörben, a veszélyes árucikkeket pedig jobbára a fogyasztói forgalomba kerülés előtt megtalálják a hatóságok. A hagyományos értékesítésben leginkább a termékekre előírt jelölésekkel, az árfeltüntetéssel, az akciózással és a reklámozással kapcsolatban indítanak eljárásokat.
Tavaly a boltokban kapható, előre csomagolt, márkázott fonott kalácsokat is megvizsgálták az ünnep előtt, és megállapították, hogy ezek mindegyike beltartalmi szempontból, vagyis az előírt cukor-, zsír- és sótartalom szempontjából megfelel, mindössze egyetlen egy tartós kalács miatt kellett eljárást indítani, mert a pékáru nem felelt meg az élelmiszerkönyv feltételeinek.
A csokitojások is megfordulnak a fogyasztóvédők kosarában minden évben, ezekre ugyancsak szigorú gyártói kötöttségek vonatkoznak, aminek hatására évről évre javul a minőség és az iránta mutatkozó fogyasztói igény a magyar édességpiacon.
Nem hagyható ki a húsvét slágere, a sonka körüli praktikus szempontok felsorolása sem. Ugyan a profi szakácsokon kívül csak a háziasszonyok értenek jobban a sonkafőzés rejtelmeihez, a Nébih örökzöld tanácsokkal szolgált az ízletes húsétel biztonságos fogyasztásához.
Eszerint a főtt füstölt sonka tárolása attól függ, hogy milyet vásároltunk.
A hagyományos, nyers füstölt sonkát hűvös, szellős helyen kell tárolni: az élelmiszer-biztonsági szakértők szerint nem kell és nem is javasolt hűtőszekrénybe tenni.
A nyers sonkát alaposan, lassú tűzön kell főzni, általában annyi órán át, ahány kilós. Az alapos főzés a húst biztonságossá is teszi, vagyis az esetleges baktériumokat is elpusztítja, főzés után viszont már hűtve kell tárolni a húsvéti fogást.
A főtt füstölt sonka jellegű készítményeket (kötözött sonka, gépsonka) fogyasztás előtt nem kell megfőzni, hűtőszekrényben kell azonban tartani
– sorolja a Nébih, arra is kitérve, hogy a nyers húst, baromfit az összes többi élelmiszertől elkülönítve tároljuk, és ügyeljünk arra, hogy a hűtőben se érintkezhessen más élelmiszerekkel, mivel a szeleteken veszélyes baktériumok lehetnek.
A megmaradt ételt minél hamarabb hűtsük le, és tegyük hűtőbe, mert néhány órányi szobahőmérsékleten tárolás már veszélyes lehet – figyelmeztetnek.
A nyulakat is védelmezik
Húsvét közeledtével a felelős nyúltartásra hívta fel a figyelmet a Fővárosi Állat- és Növénykert: aki nyulat vagy más társállatot szeretne tartani, előbb gondolja végig, hogy tudja-e vállalni hosszabb távon is az állattartással járó kötelezettséget és az életmódváltozást. Mint írták, a nyúl nem játékszer, hanem élőlény, amelynek tartása felelősséggel jár. Ezért mérlegelni kell, hogy pontosan miért szeretnénk állatot tartani, és meg kell fontolni, hogy tudjuk-e vállalni az állattartással járó életmódváltozást. Egy nyúl akár egy évtizedig is élhet, és már előre tudni kell, ki gondoskodik majd róla, ha a család például nyaralni megy. Jó, ha előzetesen mindenkinek vannak az állatról ismeretei – hangsúlyozzák.
Borítókép: húsvéti füstölt sonkát vásárolnak egy hús- és hentesárut árusító standnál a budapesti Fővám téri Központi Vásárcsarnokban 2019. április 10-én
Járvány
- Magyarországon is azonosították a koronavírus új variánsát
- Megszűnik a heti adatszolgáltatás
- 6 millió 422 ezer a beoltottak száma, 42 az új fertőzötteké
- 6 millió 422 ezer a beoltott, 47 az új fertőzött és elhunyt 2 beteg
- 6 millió 422 ezer a beoltott, 92 az új fertőzött és elhunyt öt beteg