praktikák

2019.04.18. 11:03

Többféleképpen is tárolhatja a zöldfűszereket

A fűszernövényeket a lakás adottságai vagy igényeink szerint különböző módokon tarthatjuk hosszabb ideig frissen.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Ariwasabi

Néhány tipp, mi kell ahhoz, hogy hosszú ideig örömét lelje e friss növényekben.

Ha szeretné, hogy sokáig üdék maradjanak, ültesse át mindet agyagcserébe. Kedvenc helyük a napos ablakpárkány. A zsenge növények hasonló gondoskodást igényelnek, mint a dísznövények: locsolást és fényt. Ha ablaktalan vagy sötét a konyhája, tartsa a zöldfűszereket a lakás másik, világosabb helyiségében, vagy jó időben az erkélyen.

Tárolás és tartósítás

Hűtőben: Összegumizott nejlonzacskóba vagy folpackba csomagolva a zöldséges rekeszben egy hétig is elállnak.

Fagyasztóban: A frissen mosott zöldfűszereket aprítsa fel, majd tegye a jégkockatartó kis mélyedéseibe. Kb. 6 hónapig áll el.

Olajban: Durvára aprítva, olíva- vagy napraforgóolajban 5 hétig tarthatók el. Mutatós üvegbe öntve remek ajándék lehet.

Szárítva: Az összekötött fűszercsokrot meleg, jól szellőző helyen kb. 2 hétig szárítsa ,majd összemorzsolva tárolja.

Felhasználás

Gyors öntet: A felaprított zöldfűszereket keverje joghurtba, majd ízesítse sóval és borssal. Szárított változatukkal is kitűnő. Kb. 1 ek. szárított felel meg 2 ek. friss zöldfűszernek.

Tészták pestóval: A friss bazsalikomleveleket pépesítse parmezán sajttal, fenyőmaggal és kevés fokhagymával, közben dolgozzon bele olívaolajat. A bazsalikomlevél így is remekül megőrzi az aromáját.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!