2018.11.24. 08:20
A genetikánkon múlik, szeretjük-e a kávét
Minél érzékenyebb valaki a keserű ízre, annál jobban szereti a feketét.
A kávénak keserű íze van, ennek ellenére – vagy éppen ezért – nagyon sokan rajonganak érte. Ismert az egészségünkre gyakorolt pozitív hatása, de talán élénkítő ereje miatt elengedhetetlen sokak számára. Egy nemrég nyilvánosságra hozott kutatásból azonban kiderül, fontos szerepe van a géneknek abban, hogy szeretjük vagy sem a fekete italt – számol be róla a Maszol.
A portál cikke összefoglalja, hogy a keserű íz érzékelése egyfajta figyelmeztetés, amelynek célja megvédeni szervezetünket a mérgektől, káros anyagoktól.
Emiatt az első korty kávé után ösztönösen ki kellene köpjük, ez azonban csak ritkán fordul elő.
A november 15-én, a Scientific Reports szaklapban megjelent tanulmány professzorai szerint a jelenségre a gének adhatják meg a választ. A kutatók 438 870 britet vontak be kutatásukba és kiderült, minél érzékenyebb valaki a keserű ízre, annál jobban szereti a kávét. A tudósok szerint ez egy génváltozat miatt alakult ki.
Marilyn Cornelis, a chicagói Northwestern Egyetemen oktatója a tanulmány egyik szerzője rámutatott: „Azt gondolnánk, hogy a keserű ízre érzékenyebb emberek kevesebbet fogyasztanak ebből a kávéból„. Majd hozzátette: mindez egy furcsa tanulási folyamat révén változott meg.
„A keserű ízre érzékenyebbek valahogy megtanulták jó dolgokkal összekapcsolni ezt az ízt”
– magyarázta. A jelenség pontos mechanizmusának meghatározásához további kutatások szükségesek.
Borítókép: Shutterstock