Életmód

2017.05.22. 05:40

A víz gyógyító ereje

Ki ne szeretne fájdalmak nélkül, szabadon mozogni? A mozgásszervi betegségekre a terápiás mozgás a megoldás, mely végezhető szárazföldön, a gravitációnak kitéve és vízben is. Mindkettőnek megvannak a javallatai.

Müller Anikó Hanga

A vízi torna előnyeiről Rózsahegyi István gyógytornász számolt be.

- Megkötözött lábakkal nem lehet futni, idézem gyakran kedvenc lelki atyámtól. Sokféle módszer van, hogy a köteleket elvágjuk vagy megoldjuk". Hazánk számos gyógy-, ásvány- és hévizéről híres, mégsem feltétlenül kell e fürdőhelyeket felkeresni minden esetben, ha gyógyulni kívánunk, vagy egy kis ellazulásra vágyunk - mondta a gyógytornász.

Rózsahegyi István úgy gondolja, hogy egy nehéz nap után mindannyiunknak jólesik a kádba mártózva kipihenni a fáradalmunkat, fizikai fájdalmunkat. A kádba merülést követően életbe lép az archimédeszi törvény. Fokozható a hatás és az élmény, ha a víz meleg, és esetleg sók, ásványi anyagok is találhatók benne.

- De maradjunk csak a sima víznél, annak fizikai törvényeinél! A felhajtóerő a test súlyát csökkenti, a hidrosztatikus nyomás a testet összenyomja, egyenletesen kör-bevéve - ismertette a szakember.

Rózsahegyi István arról is beszámolt, hogy nagyon sok mozgásszervi betegség ismert, ezek közös tünete a mozgáskorlátozottság, mely a mozgásra keletkezett fájdalom talaján alakul ki. A fájdalom miatt inkább nem is mozgatjuk a testrészt vagy a végtagot, így az érintett ízület mozgása beszűkül. - A beszűkülés az ízület vagy testrész gyulladásos folyamai miatt fellépő fájdalomra adott védekező válasz. Mivel a végtagot használni akarjuk, tovább próbáljuk mozgatni, így újra fájdalmat okozunk, és még inkább beszűkül a mozgás. Ezt javítani csak gyógyító mozgással, speciális fogásokkal és helyzetekben terapeuta vezetésével lehet - mondta a gyógytornász. Hozzátette, a víz fizikai tulajdonságait kihasználva, a megfelelő mozgásformákat tanítva meg lehet törni ezt az ördö-gi kört.

Rózsahegyi István gyógytornász szerint a vízi tornás foglakozással a merev ízületek is hatékonyan mozgásba hozhatók
Fotó: Müller Anikó Hanga

- A vízben - megfelelő irányokban és ütemben - a mozgás fájdalmatlanabbul végezhető, elindulhat a mozgásterjedelem növelése - hangsúlyozta Rózsahegyi István, aki a víz több jótékony hatását is ismertette: a felhajtóerő következtében a vízbe mártott test súlya a töredékére csökken, a súlyosnak érzett végtag, a bénult, sorvadt vagy ödémás testrész megkönnyebbül. A kopott ízületek súrlódása a csökkent végtagsúly miatt minimális lesz, ami azonnali fájdalomcsökkenésben mutatkozik meg.

Kedvező lehet a kompressziós hatás, ugyanis a hidrosztatikus nyomás körülveszi a testet mint a pólya vagy fásli, egy gyengéden szorító egyenletes erőt kifejtve, ami szintén csökkenti a mechanikai fájdalmat és a fennálló ödémát, duzzanatot.

Pozitív hatása lehet a víz hőfokának is. Meleg, 32-38 Celsius-fokos vízben a test nem fázik, elernyed, az izmok nem kényszerülnek didergéssel a hőtermelésre. A feszes izmok ugyanis szintén fájdalmat okoznak a kopott ízületekben az ízületi felszínek összehúzása okán. Az elernyedés leveszi a feszülő terhelést a beteg porcfelszínről, így közvetetten fájdalmat csillapít, és a meleg víz nem von el plusz energiát a test fűtésére.

- A vízi, avagy subaqualis torna végezhető csoportosan, de egyénileg is. A terapeuta irányíthat a medencén kívülről, vagy a vízben közvetlenül is segítheti a beteg mozgását. A vízi terápia során lehet segítő eszközöket is használni, mint például lebegtető tárgyakat vagy súlyokat, ügyességet, egyensúlyt fejlesztő eszközöket - ismertette a gyógytornász.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!