Életmód

2017.06.11. 12:18

Víz alatti torna mindenkinek - A szárazföldön végzett gyakorlatok sok esetben megterhelőek, akár veszélyesek

PÁPA - A víz alatti torna nemtől és kortól függetlenül mindenkinek ajánlható, legyen szó akár megelőzésről, akár terápiáról - hangsúlyozta Lautner Judit gyógytornász, a farkasgyepűi Egészségfejlesztési Iroda vezetője.

Polgár Bettina

Lautner Judit elmondta, hogy a vízi torna olyan panaszok esetén is biztonsággal végezhető, mint ízületi elváltozások, túlsúly vagy visszeresség.

- Ezekben az esetekben a szárazföldön végzett gyakorlatok megterhelőek, sőt, az ízületek túlterhelése miatt akár veszélyesek is lehetnek, azonban a víz felhajtó ereje tehermentesíti az ízületeket - magyarázta.

A tapasztalt pápai gyógytornász hozzátette, a vízi torna ellenjavallt fertőző bőrbetegségek, nyílt sebek, epilepszia, akut gyulladások, fertőzések, súlyos szívritmuszavar, valamint a magas vérnyomás bizonyos eseteiben.

Fotó: Vallner Bettina

- A vízi torna az egész testre hat. A víz ellenállásával állandó és folyamatos izommunkát igényelve mozgatja és erősíti az izmokat, miközben a víz felhajtó erejét kihasználva védi az ízületeket a megterheléstől, az izmokat pedig a túlfeszítéstől. A víz egyik fontos tulajdonsága, hogy a levegővel összehasonlítva nyolcszázszor nagyobb a sűrűsége.

Ez a tény felelős azért, hogy a vízben végzett mozgások sokkal hatékonyabbak, mint a szárazföldön végrehajtott gyakorlatok - ismertette Lautner Judit. Mint mondta, a víz egyik leglényegesebb fizikai tulajdonsága a felhajtóerő, aminek hatására a vízbe merült szervezet támasztórendszere tehermentessé válik, így a gyakorlatok nem terhelik a csontokat, az ízületeket és a szalagokat.

- A hidrosztatikai nyomás nemcsak a levegővel telt üregekre gyakorol nyomást, hanem a perifériás véredényekre is, ahol túlnyomórészt a vér a szív felé áramlik, tehát több oxigén áll rendelkezésre a munkavégzés alatt. A vízi gimnasztika kiváló eszköz az állóképesség és hajlékonyság növelésére, az ízületek mozgékonyságára, és összetett gyakorlatok révén a koordináció fejlesztésére - emelte ki.

- A víz nagy előnye még, hogy a tér minden irányába szabadon, akadálymentesen lehet mozogni úszásismeret nélkül is. A megfelelő mélységű víz minden irányból megtámasztja a testet, tehát kisebb az elesés kockázata és a sérülésveszély.

Fotó: Archív

A víznyomás ellenében végzett munka egyben hatásos masszázst is jelent, így segít megakadályozni a szövetek elernyedését és a bőr megnyúlását, valamint segíti a zsírszövet anyagcseréjét, serkenti a vénás vérkeringést és a salakanyagok elszállítását, vagyis a narancsbőr kialakulásának megelőzését is - mondta a szakember. Lautner Judit hozzátette, mint minden testmozgásnál, így a vízi gimnasztika esetében is a fokozatosságra és a rendszerességre kell törekedni.

- Az ajánlások szerint heti öt alkalommal célszerű harminc perc könnyű testmozgást végezni. Más mozgásforma mellett tökéletes kiegészítés lehet a vízi gimnasztika, hiszen a hossza alkalmanként 30-60 perc. Az órát alapos bemelegítéssel kezdjük, átmozgatjuk a teljes testet, serkentjük a vérkeringést.

Ezt követően, az intenzitás fokozatos emelése mellett keringésfokozó, illetve erősítő gyakorlatokat végzünk. A végtagok mellett nem maradhatnak ki a has- és a hátizom, vagyis a törzs tartóizmai sem. A gyakorlatok után a levezető nyújtáshoz pedig kiváló közeget biztosít a víz - hangsúlyozta a gyógytornász. Lautner Judit rámutatott, a Farkasgyepűi Egészségfejlesztési Iroda hétfőnként ingyenes zenés vízi gimnasztikát szervez a pápai Várkertfürdő termál medencéjében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!