Életmód

2016.05.08. 13:20

Vegyük könnyedén

Veszprém - Életünk során számos szituáció adódik, amikor úrrá lesz rajtunk a dühkitörés, mégsem tehetjük meg, hogy falhoz vágunk egy tányért vagy leordítjuk a főnökünk fejét. Ne nyeljük le a békát, inkább vezessük le egészséges módon a stresszt. Cikkünkben eláruljuk, hogyan.

Perei Dóra

Konfliktushelyzetben az utolsó dolog, amire figyelünk, az a helyes levegővétel. Pedig a lassú, egyenletes légzés aktiválja a paraszimpatikus idegrendszert, aminek következtében enyhül a szívdobogás, csökken a vérnyomás, és kisvártatva megnyugszunk.

Létezik egy jógapóz, nevezetesen a savasana, ami hozzásegít bennünket a tökéletes ellazuláshoz. A savasana pihentet, energetizálja a testet és az elmét, ennélfogva remekül oldja a stresszt. Persze ehhez az kell, hogy legyen egy csendes zug a munkahelyen, ahol néhány percre vízszintes helyzetbe kerülhetünk.

Az alábbi gyakorlat hatékonyságához ismételten magányra van szükségünk: egyik kezünket (tenyérrel befelé) helyezzük a szívünkre, a másikat, szintén befelé fordított tenyérrel a hasunkra. Lélegezzünk lassan, egyenletesen két-három percig. Először a hason lévő kezünk emelkedjen légzés közben, utána a mellkason lévő: a rossz érzést sokszor a helytelen, kapkodó, ziháló érzés okozza, és ezért a mély, hasi légzést preferáljuk stresszhelyzetben. Férfiaknak ez automatikusan megy, ők többnyire így is lélegeznek, de a nőknek ezt meg kell tanítani - tudtuk meg Szilágyi Judit klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológustól.

A gyakorlat úgy is hatásos, ha egyik karunkat a falnak támasztjuk, majd a homlokunkkal rádőlünk. Figyeljünk, hogy a talpunk maradjon a talajon, ne rugaszkodjunk lábujjhegyre.

Előfordul, hogy a hozzánk közelállók jelentik a megnyugvás kulcsát, ezért, ha legközelebb felbosszantanak minket, fordítsuk figyelmünket kollégánk felé, például ajánljuk fel segítségünket egy számára fontos dologban.

A kedvesség, illetve a tudat, hogy hasznosnak érezzük magukat, jobb kedvre derít, valamint oldja a stresszt.

Szakértőnk szerint érdemes megpróbálnunk tudatosan elterelni gondolatainkat; hallgassunk számunkra kedves zenét, sétáljunk, menjünk el nézelődni, vagy csináljunk néhány egyszerű tornagyakorlatot (például deszkaállást, ami olyan, mintha fekvőtámaszhoz készülődne az ember. Látszólag nagyon könnyű, de mégis összpontosítást igényel a részünkről, hogy meg tudjuk magunkat tartani.) A naplóírás úgyszintén bevett terápiás módszer, nem véletlenül csináljuk önkéntelenül kamaszkorunkban. A gondolataink kiírása magunkból segít a feszültség levezetésében, sőt, ha újraolvassuk, mintegy külső szemlélőként is végiggondolhatjuk az eseményeket.

A nevetés gyógyír, pláne azoknak, akik képesek saját magukon is nevetni! Érdekesség, hogy ez a terápiás eljárás sok helyen bevált stresszkezelő módszer: a résztvevőknek elsőként osztályozniuk kell a hangulatukat egy adott skálán, majd arra kérik őket, hogy tükörrel szemben állva nevessenek néhány percig, ezután pedig újra kitöltetik velük a hangulatukra vonatkozó kérdőívet. A jelenlévők ezután lényegesen jobb közérzetről számolnak be.

Végezetül, még ha időnként nehéz is pozitív szemüvegen keresztül látnunk a dolgokat, ha sikerül tudatosítani magukban, hogy az adott helyzet rövid távon talán rossz, de hosszú távon valamilyen módon a javunkat szolgálja, talán gyorsabban átlendülhetünk a holtponton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!