Életmód

2015.06.24. 13:34

Újra divat a szörp!

Balatonudvari - Tavasszal az akáccal indul és ősszel a csipkebogyóval zárul. Javában tart a szörpszezon. Ami manapság újra divatját éli. Tamaga Csilla szörpkészítő avat be az ízek rejtelmeibe.

Prevics Éva

A Balatonudvariban élő jogász hölgy évek óta foglalkozik szörpkészítéssel. Azt mondja: mindenből szörpöt csinál, amiből csak lehet. Húszfélét egy évben. Saját bevallása szerint ő maga nem is igazán kedveli az édes nedűt, inkább családjának kedveskedik vele.

Alapvetően raktározó típus vagyok. Körülbelül hat éve kezdtem el felfedezni az elrakás örömét. Szörpöt és lekvárt is teszek el minden évben.

A szörp először csak a családnak készült, de ma már ajándékba is jut a barátoknak. Tamaga Csilla azt mondja: a legjobb érzés télen elővenni egy nyári gyümölcsből készült szörpöt és visszaidézni vele a forróságot. Előző évről soha nem marad meg semmi. Sőt nagy felháborodást is kelt otthon, ha váratlanul elfogy az édes nedű - teszi hozzá nevetve.

Csillának nincs nagy kertje, ismerősöktől kap alapanyagot
Fotó: Prevics Éva

A lánynak nincs nagy kertje, ezért főként ismerősöktől kap alapanyagot. Akác, bodza, orgona, rózsa, eper, rebarbara, levendula. Ezeket mind használja szörpjeihez. Saját magának a rózsa és a bodza a kedvence. A legkülönlegesebb eddig elkészített itala pedig a fahéjszörp.

A technikát magától sajátította el, persze gyerekkorában ő is ivott szörpöt nagymamájánál, de az elkészítés lépéseit soha nem mutatta meg neki senki. Saját bevallása szerint az a szerencséje, hogy túl nagy az önbizalma a szörpkészítés terén, így van bátorsága maga próbálgatni az ízeket.

A levendulaszörpöt narancshéjjal készíti, az eper-rebarbarát bazsalikommal főzi, a málnát mentával ízesíti. Egy kiló gyümölcshöz egy kiló cukor kell, ez az aranyszabály. Citromot és citromsavat is használ az italok elkészítésekor. Azt mondja: a savanyúság mértékére nagyon kell ügyelni.

Először a levendulából és általában a virágokból készült szörpöktől idegenkedtek az emberek, ma meg már a levendula akkora divat, hogy természetes, hogy még a süteményben is van.

A lány szerint az alakjukat őrzőknek sem kell feladni teljesen a szörpivást, hiszen napi néhány pohárral nem fogunk kilókat felszedni, a gyógynövényekből készült szörpöket azonban éppen hatásuk miatt nem szabad literszámra inni. Csilla arra is figyel, hogy lehetőleg hidegen készítse a szörpöt, hiszen így sokkal több vitamin marad benne.

Címkék#szörp

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!