Életmód

2015.07.23. 17:57

Torkunkon a parlagfű - hová forduljon tüneteivel?

Veszprém - Bár a parlagfű pollenje már megjelent a levegőben, koncentrációja egyelőre nem éri el a tüneteket okozó szintet.

Marton Attila

Közeledik a parlagfűszezon: az Országos Közegészségügyi Központ adatai szerint múlt héten Szeged kivételével az ország valamennyi nagyvárosában mérték a növény pollenjét. Medgyasszay Balázs, a megyei tüdőgyógyintézet főigazgatója érdeklődésünkre elmondta, egy ismert pollenallergia esetén legjobb a tünetek várható jelentkezése előtt elkezdeni a gyógyszerelést, így a tünetmentes napok száma nyújtható, és akár az egész szezon átvészelhető tünetek nélkül.

A kezelést a várható allergén meglétéig javasolt – parlagfű esetén akár az első fagyig – fenntartani. Hozzátette, aki először tapasztal magán allergiás tüneteket, annak célszerű háziorvoshoz fordulnia. A parlagfű esetén más pollenallergiákhoz hasonlóan orrviszketés, orrfolyás, orrdugulás, szemviszketés, szemégés, tüsszögés jelentkezhet panaszként. A szakember elmondta, vannak recept nélkül kiváltható antiallergiás gyógyszerek, de az első diagnózist orvosnak kell felállítania.

Szakorvoshoz – gégészhez, allergológushoz, tüdőgyógyászhoz – csak a komplikált esetek, valamint a nem hatékony kezelés esetén kell menni. Hangsúlyozta, a betegség gyakran társulhat egyéb allergiás kórképekkel, például asztmával.Az immunterápia kapcsán közölte, a valódi immunterápiát a nemzetközi protokollok nem támogatják, mert nem veszélytelen ez a kezelés, és a gyógyszerek is drágák.

A gyógyszeres kezelés viszont biztonságos, és az allergiásnak gyakorlatilag nem kell mellékhatással számolnia. Az allergiahajlam örökölhető, a betegség kapcsán egyértelműen megfigyelhető családi halmozódás, tette hozzá Medgyasszay Balázs.

Címkék#allergia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!