Életmód

2015.09.04. 14:54

Szoptatás fél éven át - Édeasnyákat köszöntöttek az Agórában

Veszprém – Jó gyermeket vállalni, kismamának lenni és felnőni Veszprémben – mondta Porga Gyula polgármester az Anyatej Világnapja alkalmából tartott pénteki rendezvényen.

Kutasi Zsófia

A polgármester a város legmosolygósabb rendezvényének nevezte a programot és megköszönte az édesanyáknak, hogy gyermeket vállaltak. Elmondta, az anyaság minden szépsége mellett nagy felelősség is. Örvendetes, hogy a megyeszékhelyen 2015-ben többen születtek, mint amennyien meghaltak, ehhez a jelenlévő édesanyák is hozzájárultak. Az önkormányzat olyan lehetőségeket teremt, melyek komfortosabbá teszik a gyermekvállalást. Büszke arra, hogy az intézmény elnyerte a családbarát önkormányzat címet; az elismerés mellett ezen az úton haladnak tovább. Az Agórában a kismamákat virággal és ajándékkal is köszöntötte a polgármester, miközben Kloó Bernadett óvónő gyermekdalokat énekelt.

Barabásné Fehér Krisztina és Böszörményi Orsolya védőnők, szervezők olyan édesanyákat fogadtak a rendezvényen, akik fél éven át szoptattak illetve kizárólag anyatejjel táplálták gyermeküket. Barabásné Fehér Krisztina kiemelte, előfordulhat hogy egy kismama egészségügyi vagy egyéb ok miatt nem tud szoptatni, nem gond az sem, ha tápszert kap a kisgyermek. A legjobb, legideálisabb és legmegfelelőbb táplálék természetesen az anyatej.

Az Anyatejes Táplálás Világnapját augusztus elsején ünnepeljük, azonban a szervezők a szeptember eleji időpontot találták a megfelelőnek a köszöntéshez. A védőnők a 2014-es évről készítettek egy városi statisztikát, amely alapján elmondható, hogy növekszik azon édesanyák száma, akik előtérbe helyezik az anyatejes táplálást. Egyre inkább elterjed a köztudatban is, hogy az első fél év a legideálisabb időszak a szoptatáshoz, aminek köszönhetően a csecsemő fejlődése is optimálisan biztosítható. A védőnő elmondta, minden kismamának más az anyateje, amely a gyermek igényeihez igazodva változik a szoptatás alatt is. Tanulóidőre van szüksége a babának és a mamának egyaránt, amíg kialakul hogyan zajlik nap mint nap ez a tevékenység. A szakember szerint nagyon jó, hogy a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház bababarát kórház, ami azt is jelenti, hogy szülés után, amennyiben lehetséges, mellre teszik az újszülöttet, amely korai időszak nagyon fontos a gyermek és az anya szempontjából is.

A programon a résztvevők számos tanácsot, ötletet is kaptak a szülés utáni időszakhoz. Előadásokat hallgathattak többek között a testedzésről, alakformálásról és az egészséges táplálkozásról. Tőkés Renáta, okleveles kangatrainer arról beszélt, hogyan lehet feszesíteni, edzeni a problémás testrészeket, többek között a hasat, valamint bemutatót is tartott. Bressel-Klein Annamária védőnő szoptatási szaktanácsadást tartott az anyukáknak. Elmondta, sok édesanya aggódik amiatt, hogy elegendő-e a teje, sokszor a félelmek azonban alaptalanok, a gyermek igényeit, szokásait érdemes szem előtt tartani. Emellett volt baba- és gyermekhordozási tanácsadás, babamasszázs, fitoterápiás tanácsadás, testzsírszázalék mérés, speciális technikák és ismertető motivációs tréningről.

A szakemberek egyöntetű véleménye, hogy a szoptatás és az anyatejes táplálás a leghatásosabb védelem a fertőzések, betegségek elkerülésére. Emellett egy különleges kapcsolatot is kialakít anya és gyermeke között.Ezt a szoptató édesanyák is megtapasztalják. A szoptatás a gyermekre és az anyára egyaránt jó hatással van. A kisgyermek számára az anyatej a legtökéletesebb, legemészthetőbb táplálék. Számos jótékony hatása közül kiemelhető, hogy védi a fejlődő szervezetet a fertőzésekkel szemben, mivel rendkívül hasznos immunanyagokat, védőfaktorokat tartalmaz. Az előtej is rendkívül hasznos, amely még koncentráltabban tartalmazza az értékes összetevőket. A születéstől számított egy óra, az úgynevezett aranyóra, ilyenkor a kicsik hozzájuthatnak a nélkülözhetetlen anyagokhoz.

Az édesanyák egészségére szintén jó hatással van a szoptatás; kutatások kimutatták, hogy az csökkenti a mell-, petefészek- és csontrák kialakulásának a kockázatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!