Életmód

2015.08.25. 13:45

Stázitól a Vánnyadt bácsiig - Kovács Zsuzsa az időről, gazdag pályafutásáról és unokáiról

Már nyolc hónaposan színpadra vitték,ennek 70 éve és azóta is ott érzi magát igazán otthonosan.. Kovács Zsuzsát a népszerű, Jászai Mari-díjas színművésznőt fia, Szörényi Örs motornak hívja, olyan energiával él és dolgozik a mai napig.

Varga Róbert

- Csodaként élem meg ma is a színpadi pillanatokat. Örök gyerekként tudok élni és lelkesedni a legapróbb dolgokért. Azt hiszem, a sorsom akkor dőlt el, amikor nyolc hónapos voltam. Csonka Pici apukája, Bandi bácsi - aki édesapám jó barátja volt - egy pécsi szabadtéri fellépésükön váratlanul kiszaladt a színpadról, elvett anyukám kezéből és a közönség előtt bejelentette: megszületett Kovács Gyula és Szabó Júlia gyermeke, a kis Zsuzsika és én a pólyában előrebiccentettem a fejem. Ez történt 1945-ben. A közönség szeretete és tapsa pedig azóta kísér mondta Kovács Zsuzsa, akivel mindig átbeszéljük, mennyi minden is történt már vele az elmúlt évtizedekben. Szeretem hallgatni régi történeteit és a nevetését amelyet ezer közül fel lehet ismerni.

Marcsa szerepét Szegeden és Budapesten is eljátszotta, de rendezte is a Mágnás Miska előadást
Fotó: Kőrösparti Bea

Nem járt főiskolára, színészgyerekként a szegedi balettiskolából került be a színház világába. A színpadon tanulta a szakmát. Már 16 évesen Stázi volt a Csárdáskirálynőben, s amikor 1968-ban a Fővárosi Operettszínházba került Vámos László hívására, akkor valódi motorként, a zenés, táncos színház kiemelkedő egyéniségeként hódította meg a nézőket. Színpadi pályafutásnak 50. évfordulója alkalmából az Operettszínház Életmű-díját vehette át. A televízióban annyit szerepelt, hogy több nap kellene, míg elkészülne a lista a szerepeiről. Egy jelenet azonban soha nem maradhat ki a felsorolásból, ez pedig a Ványadt bácsi. Alfonzóval, Szemes Marival, Raksányi Gellérttel a magyar kabarétörténelem egyik kiemelkedő klasszikusát játszották el. Nincs olyan év, hogy ezt ne ismételjék meg.

Kovács Zsuzsa jelenleg is játszik, A mennyasszonytánc és az Abigél című produkciókban láthatja a publikum. Mindemellett járja az országot és énekel, táncol a közönségnek. Amikor pedig nincs színpadon, akkor két unokájával, Szellővel és Villővel tölti az időt, s ahogy megfogalmazta: ha már nincsenek körülötte, mindig türelmetlenül keresi őket. Idén nyáron kevesebbet tudott velük lenni,, de igyekszik majd ezt bepótolni. Csakúgy, mint azt, hogy ellátogasson Alsóörsre Gárday Gábor operaénekeshez, akinél nyaranta összegyűlik egy kis baráti társaság némi pihenésre, erőgyűjtésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!