Életmód

2016.01.03. 13:15

Pusztító alkohol - Szervi és pszichés megbetegedésekhez vezet a túlzott alkoholfogyasztás

Egy kutatás szerint a lakossághoz viszonyított arány szerint Magyarországon okozza a legtöbb ember halálát az alkohol Európában.

Marton Attila

A rotterdami egyetem vizsgálata szerint hazánk mellett Finnországban, Szlovéniában és Dániában az összes haláleset legalább tíz százalékát okozta az alkohol, amelynek túlzott fogyasztása számos krónikus és halálos betegség kockázati tényezője.

Az alkohol a tompító hatású drogok közé tartozik, nagymértékű fogyasztása azonban szervi – májzsugor, májrák, emésztőszervi rák, hasnyálmirigy-gyulladás, szívbetegségek, cukorbetegség, magas vérnyomás – és pszichés – korai elbutulás, depresszió, agresszió, paranoia – megbetegedésekhez vezet, mondta Balla György háziorvos. A statisztikák szerint a májzsugor harminc százalékát, míg a májrák és az emésztőszervi (garat, gége) rák huszonöt, az öngyilkosság, a mérgezések és a balesetek húsz százalékát a túlzott alkoholfogyasztás okozza. Magyarország első helyen áll az alkoholfogyasztás okozta rákos megbetegedések között is, míg a 35–65 év közötti férfiak halálozása minden negyedik-ötödik esetben szintén a túlzott alkoholfogyasztásra vezethető vissza. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a legtöbb alkoholt fogyasztó országok ranglistáján a 17. helyen áll Magyarország, Európán belül a negyedik helyen. Fejenként 14 liter tiszta szeszt isznak a magyarok évente.

A WHO szerint a megengedett mérték, amely az egészséget nem veszélyezteti, nőknél két deciliter bor vagy fél liter sör, vagy öt cent tömény, míg a férfiaknál ennek a duplája. A mértékletes fogyasztás jót tesz a szívnek, segíti az emésztést, fertőtlenítő hatású, de hetente legalább két napra szüksége van a májnak, amikor nem fogyasztunk alkoholt, hogy méregtelenítő funkcióját megfelelően ellássa, húzta alá a háziorvos. Hazánkban a becslések öt- és nyolcszázezer közé teszik az alkoholfüggők számát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!