Életmód

2015.09.05. 10:39

Úgy válasszunk sportágat, hogy jól érezzük magunkat!

Veszprém - Egy mérési rendszernek köszönhetően profikhoz méltó figyelmet kaphatnak a kerékpározással még éppen csak ismerkedő amatőrök is. Az eredmény magáért beszél: a sérülés veszélye maximálisan kiszűrve.

Heffler Péter

Remek kikapcsolódást ígér egy kerékpártúra, de munkába, boltba is érdemes bringával járni. Nem mindegy azonban a bicikli típusa és mérete, egészségi problémákat okozhatunk magunknak egy nem megfelelő szakértelemmel kiválasztott kétkerekűvel.

- A bicikli kiválasztásánál fontos szempont, hogy mire szeretnénk használni - kezdte Vida Szilvia gyógytornász, aerobik-spinning edző. Mindegyik bicikli típusnak más a vázgeometriája, ezáltal az üléspozíciója is. Készülnek női modellek is, az ő testarányaikhoz igazodva.

- Az elsődleges szempont, hogy kiválasszuk, hogy hova szeretnénk használni a kerékpárt. Fontos a testmagasságunknak megfelelő méret, hogy ne fájduljon meg például a hátunk - mondta Vida Szilvia, majd hozzátette, ha nem megfelelő a váz mérete, deréktáji fájdalom, kéz- és lábzsibbadás, térd- és nyaki panaszok jelentkezhetnek. Ez akkor is előfordulhat, ha korábban nem volt semmilyen panasz ezeken a területeken, ugyanis ha rendszeresen használjuk a nem megfelelően választott biciklit, akkor a tünetek idővel jelentkeznek.

- A minőségbeli különbségek szintén okozhatnak kényelmetlenségeket, tehát ez is fontos szempont. Van olyan cég, amely rengeteget foglalkozik nem csak a versenysport, hanem a fitness-kényelmi fejlesztésekkel is. Ennek az egyik vonala egy mérési módszer, ami abban segít, hogy miként lehet kényelmesebben, eredményesebben biciklizni - árulta el az edzőnő. Vida Szilvia úgy gondolja, hogy bármilyen ortopéd elváltozás vagy reumás betegség esetén a kerékpár nagyon jó eszköz, mert tehermentesített állapotban lehet edzésben tartani az ízületeket. Fontos azonban a pontos beállítás és a precíz méretválasztás, tehát ebben az esetben még inkább ajánlott, hogy szakember mutassa meg a helyes irányt.

- A Body Geometry Fit annak a mérési technikának a neve, amit a versenyzők hatékonyabb és eredményesebb szereplése érdekében kezdtek kutatni. Megmutatja azt a helyes kerékpárbeállítást, amivel egyre gyorsabb és gyorsabb időeredményt tud elérni a kerékpáros. A versenyzőket eredményesebbé tudjuk tenni, és az átlag esetleg sérült felhasználóknak is elérhetővé teszünk egy nagy ívű fejlődési lehetőséget - nyilatkozta Szilva. Beszámolt arról, hogy a mérésnek két része van: egy fittségi állapotfelmérés, amely a nagyobb ízületeket, izomcsoportokat, mozgástartományokat, esetleges mozgásbeszűküléseket, asszimetriákat, végtaghossz különbségeket, gerincferdülést, medenceeltolódást és a talpboltozat milyenségét vizsgálja, vagyis egy igen alapos állapotfelmérést jelent. Ezt követően a kerékpáros bringáját beállítják egy görgőbe, majd további méréseket végeznek.

- Tekerés közben a meghatározott térdszög és különböző paraméterek alapján tudjuk meghatározni a legoptimálisabb ülésmagasságot, illetve a kormány és az ülés közötti távolságot. Majd mozgás közben figyeljük a térdízületek, a boka, a medence mozgását a kigyensúlyozott terhelés érdekében - fűzte hozzá Vida Szilvia. Az edzőnő közel negyven mérést végzett, a bringások között voltak amatőr versenyzők, triatlonosok és kedvtelésből tekerők is. A visszajelzések szerint enyhül a fájdalom és megszűnnek a panaszok.

Vida Szilvia fontosnak tartja, hogy a szabadidőnket kényelmesen és a lehető leghasznosabban töltsük. Javasolja, hogy tudatosan, és mindenekelőtt úgy válasszunk sportágat, hogy az boldoggá tegyen minket, kérjük ki szakember véleményét, legyen szó bármilyen sportról.

Címkék#sport

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!