Életmód

2017.04.09. 15:16

Babaúszás: Bátrabbak lesznek, önbizalmuk erősödik, felszabadultan viselkednek a kicsik

Ajka - Azért költöztem a családommal a városba, hogy megvalósítsam álmomat, a babaúszást - mondta Nemes-Molnár Margaréta.

Civil Tudósítónktól

Talán már nincs is olyan kisgyermekes szülő, aki ne hallott volna a babaúszásról. Ajkán erre három éve van lehetőség Nemes-Molnár Margarétának köszönhetően.

- A baba- és gyógyúszás nem csupán egy kellemes feltöltődés, kikapcsolódás, amikor együtt lehet a család, és közös élményekkel gazdagodva távozik. Ez elsősorban egy fejlesztési forma, mely sokat segíthet bizonyos betegségek, illetve fejlődési rendellenességek fennállása esetén - fogalmazott a szakember. Első diplomáját tanítóképző főiskolán szerezte, aztán a férjével együtt általános iskolában kezdett dolgozni.

- Amikor koraszülöttként jött a világra első gyermekünk, fontos volt számomra, hogy szakszerű segítséget nyújtsak neki, ezért kezdtem el fejlesztőpedagógiát tanulni. Elvégeztem egy mozgásterápiás képzést is, és óvodásokkal foglalkoztam Somogy megyében - számolt be

Margaréta, aki a pedagógia szakszolgálat kérésére kezdett el gyógyúszást oktatni. Elvégzett egy a gyermekkori rekreációs- és gyógyúszás oktató szakirányú továbbképzést, majd speciális ismereteket szerzett addig, amíg babaúszás és születési károsodott csecsemők úszásoktatója lett.

A húszhónapos Vajai Noel tavaly ősztől jár úszni. A mini csoport tagja, és nagyon élvezi a foglalkozásokat Fotó: Pados István

- Kutattam a lehetőségeket, hol tudnám megvalósítani az álmomat, hogy úszásoktatással foglalkozhassak. Így találtunk rá erre a városra - mondta az oktató. Ahogy berendezkedett a család új otthonába, Margarétát megijesztette: a felújítás miatt bezárták a városi uszodát. Az egyik óvodában azonban talált megfelelő helyet a babaúszásra.

- Fontosnak tartom a jó kapcsolatot a szülőkkel, a gyermekorvosokkal és a védőnőkkel, hiszen összefogva még hatékonyabban tudunk dolgozni. Azok a gyerekek, akik hozzánk járnak, általában érzékenyebbek, félénkebbek társaiknál, nehezebben alkalmazkodnak, esetleg víziszonyuk van. Ők egy kisebb, ezáltal számukra biztonságosabb környezetben jobban érzik magukat, könnyebben felbátorodnak. A mi feladatunk a szülőkkel közösen, hogy átsegítsük őket a kezdeti nehézségeken - mondta Margaréta. Hozzátette: a kezdetben félénk, szorongó gyerekek idővel bátrabbak lesznek, önbizalmuk erősödik, felszabadultan viselkednek, és ezek a tulajdonságok áttevődnek az élet más területeire is: más közösségekben is jól tudnak alkalmazkodni, fegyelmezetten, kitartóan oldják meg a feladatokat később az iskolában is, tehát segíti őket a tanulásban. Megtanulják a türelmet, és jobban tudnak koncentrálni. A testi fejlődésükre is pozitív hatással van. Ritkábban lesznek betegek, az úszás hatására tágul a tüdejük, erősödik az immunrendszerük, és ellenállóbbá válnak a különböző fertőzésekkel szemben. A fejlesztésben fontos, hogy mindez egy folyamat, és minden gyerek más ütemben fejlődik.

- Abban, hogy a gyermekek minél egészségesebbek legyenek testileg, lelkileg és érzelmileg egyaránt, nagy a szülők felelőssége: a gyermek megérzi és átveszi a hangulataikat, érzelmeiket. Ha a szülő fél vagy megijed a feladattól, az a gyermekre is átragad.

- A legtöbb gyermek számára hasznos az úszás. Csak az vehet részt a foglalkozáson, aki gyermekorvosi vagy védőnői igazolást hoz, hogy nem szenved fertőző betegségben. Az egészséges gyerekek a fejlesztésre szorulókkal együtt végzik a feladatokat - ismertette az oktató. Célszerű elkezdeni az úszást izomtónus-zavarok, mozgásfejlődési eltérések, szív- és érrendszeri betegségek, krónikus légzészavarok, gerinc- és mellkas-deformitások, ízületi megbetegedések, elhízás és szövődményei, idegrendszeri károsodások, végtaghiányos állapotok estén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!