Életmód

2015.08.19. 08:18

Ne féljünk a tűtől! Nyújthat segítséget az akupunktúra

Pápa - Az akupunktúráról lehet jót és rosszat is hallani. Bizonyos orvosok nem fogadják el, tudománytalannak tartják, úgy vélik, hogy hatása rövid távú, hisz csak placebo. Mások az életminőség javulását kapták tőle.

Tremmer Tamás

Nem egységes az akupunktúra megítélése. E vegyes kép kapcsán beszélgettünk a pápai Szabó Richárddal, aki fülakupunktúrás addiktológiával és reflexológiáva foglalkozik. A fiatalember tagja az amerikai Nemzeti Akupunktúrás Méregtelenítő Társaságnak.

Ha egy tanulmány nem találja hatékonynak az akupunktúrát, annak számos oka lehet: hibás a tanulmány lefolytatása; vagy az adott területen valóban nem hatékony, mondta. Ez utóbbi azért nem probléma, mert így a szakemberek jobban látják, hol a módszer határa. Ez is előreviszi a terápiát, hiszen ha valahol bizonyítottan nem működik, ehhez mérten tájékoztatni tudják a betegeket.

A hibás tanulmány azonban viszont félrevezető. Erre is mondott példát: az egyik csoport relaxáló kezelést kapott, míg a másik csoport ugyanezt hitte, azonban egy véletlenszerű pontra szúrtak. A két csoport között nem volt jelentős különbség, így placebonak ítélték a hatását. Amikor azonban a tanulmányt alaposabban megvizsgálták, kiderült, hogy a véletlenszerű terület egy másik nyugtató pont volt. Így nem placebo csoport lett valójában, hanem két nyugtató pont hatását hasonlították össze. Ezzel viszont félrevezették a szakembereket.

A rövidtávú hatáshoz és placebohoz hozzáfűzte, állatokon, sőt növényeken is alkalmazható akupunktúra hatékonyan, ami szerinte kizárja a placebo lehetőségét.

Szabó Richárd épp fülakupunktúrát hajt végre egy páciensén.

Szabó Richárd jelezte, az egészségügyben oktatott és tudományosan elismert kutatásokat összefoglaló oldal a Pubmed (az Amerikai Nemzeti Orvosi Könyvtár Egészségügyi Intézeteinek elektronikus gyűjteménye), ahol bárki kereshet a tanulmányok között. Az akupunktúrát is számos helyen vizsgálták. Rengetek tanulmány találta hatásosnak különböző problémák esetén. (A Pubmed több mint 24 millió tanulmány összefoglalóját tartalmazza.)

A Magyar Tudományos Akadémia többszöri állásfoglalása tudományosan kellően megalapozottnak találta, a WHO számos betegség kezelése esetén klinikai tanulmányok alapján bizonyítottan hatékonynak minősítette. Jelenleg van OEP kódja az akupunktúrás kezeléseknek, így a társadalombiztosítás bizonyos körülmények között finanszírozza e terápiát is.

A jogszabályok alapján a fülakupunktúrás addiktológiai eljárás olyan államilag elismert egészségügyi szakma, ami orvosi elővégzettséget nem igényel. Ennek a szakmának a vizsgáztatása jelenleg az Egészségügyi Engedélyezési és Képzési Központhoz tartozik. Sajnos számos olyan ember van, akik semmilyen végzettséggel nem rendelkeznek, így a betegeket potenciális veszélynek teszik ki, továbbá a módszer hírnevében is kárt tesznek. Nyomatékosított: az akupunktúra engedélyköteles tevékenység, és csak rendelőben végezhető!

A nyugati és a keleti fejlettebb országokban orvosi végzettség nélkül évtizedek óta egyetemeken tanulhatnak akupunktúrát a hallgatók alapos anatómiai, élettani, kórélettani ismeretek elsajátítása után. Hazánkban ilyen minősítésű diplomás képzés. A Semmelweis Egyetemen és a Pécsi Tudományegyetemen régóta folytatnak tárgyalásokat neves kínai egyetemekkel a magyarországi diplomás hagyományos kínai orvosképzés beindításával kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!