Életmód

2016.09.04. 16:00

Mozgásban a nyugdíjasok is - Országos gyaloglónapra várják a jelentkezőket

Veszprém - A nyugdíjasközösségek és sportrendezvények szervezésében már gazdag tapasztalatokat szerzett az ajkai Czingler Sándor, amikor 2004-ben megalakult az Idősek Életet az éveknek Országos Szövetsége Sport és Szabadidős Bizottsága, melynek elnöke lett. 2014-ben az országos szövetség alelnökévé is választották.

Munkatársunktól

- Az időskorúak versenyszerű sportjának szervezése, rendezése során több korábbi gyakorlatomat felül kellet vizsgálnom - mondta Czingler Sándor, aki elismert sakkozó, a megyei szövetség elnökeként bőven szerzett tapasztalatokat. Példaként említette: - Gyerekversenyeken, ha valaki elsírta magát vagy nekiállt hisztizni, mert legyőzték, szóltam az anyukájának, vagy magam kezdte el vigasztalni. A nyugdíjas - főleg az, aki életében soha nem versenyzett - gyakran hasonlóan viselkedik, ilyenkor kinek szóljak? A vezetőre vagy a közösségre vár a megoldás.

Czingler Sándor hosszú évek óta szervez kártyabajnokságokat is Fotó: network.hu

Arra a kérdésre, hogy a sportágak között melyek a vezetik a népszerűségi listát, az alelnök nehezen tudott egyértelmű választ adni, hiszen a szövetséghez tartozó klubokban nagyon vegyes kép alakult ki. - Rengeteg múlik azon, hogy a klubvezető mit szeret/szeretne csinálni. Sakkozik, kártyázik, rejtvényt fejt, esetleg kézimunkázik - ez gyakran befolyásolja a tagságot is. A tájegységek közötti különbözőség azonban elsősorban nem ebből adódik. A túrázás inkább a hegyes-dombos vidékekre jellemzőbb, mint a síkságra. Ettől függetlenül a legtöbb nyugdíjast a túra, séta az egészségért mozgatja meg.

A második legnagyobb terület - létszámban és területi elosztásban is - a kártyaversenyek rendezése. A megyéken átnyúló megmérettetések tekintetében pedig itt van a legnagyobb szomszédolás . A römi és ulti a meghatározó, szigorúan csak írásos formában (tehát nem pénzre). Népszerűek a nyugdíjasok tekeversenyei is. Tapasztalatom, hogy azokon a területeken, ahol a teke mint versenysport is jellemző, lényegesen nagyobb az idősek érdeklődése. Nyilván befolyásolta a nyugdíjasklubok sakkversenyeinek számát az én sakkos múltam. A Magyar Sakkszövetség versenytermeiben megtartott országos döntőt több területi/régiós verseny is megelőzi. Legfiatalabb versenysportunk az úszás. A táv általában 50 méter. Hát, mell és gyors szerepel a programunkban, faltól indulva, tehát nem rajtkőről. Az országos döntőt három éve rendeztük először, lassan nő az indulók száma - ösz-szegzett a nyugdíjas sportvezető.

- Szövetségünk egészségügyi területén tevékenykedő orvosok is javasolták a szellem frissen tartását, az agyunk tornáztatását. Van 90 év feletti sakkozó és úszó nyugdíjas is a versenyeinken - hangsúlyozta Czingler Sándor, aki most a soron következő feladatok közül az október 6-ára meghirdetett gyaloglónapra hívta fel a figyelmet. Erre várják a jelentkezőket és a csatlakozókat.

 

Csatlakozott az Életet az éveknek Országos Szövetség felhívásához a Veszprémi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete. Az október 6-ai gyaloglásra várják a nyugdíjasokat s barátaikat, családtagjaikat is.

A szervezők összeállították a programot, eszerint találkozás október 6-án délelőtt 10 órakor a a Betekints-völgyben. Az útvonal: jezsuita kolostor, régi vidámpark bejárata, állatkert régi bejárata, Veszprémvölgyi út Séd-hídja, jezsuita kolostor. A táv 1,9 kilométer.

Az útvonal teljesítése közben több helyütt megemlékeznek a Betekints-völgy történetéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!