Életmód

2013.11.25. 08:43

Mit szükséges tudni az ultrahang vizsgálatról?

Az ultrahang diagnosztika nélkülözhetetlen a különböző megbetegedések kivizsgálásának folyamatában.

Megfelel annak az igénynek, hogy gyors és korrekt legyen, a beteg számára ne legyen megterhelő, ne legyen kockázata, szövődménye. Segítségével a beteg számára megterhelő vizsgálat mellőzhető. Rövid idő alatt, egyszerre több szerv is vizsgálható, mozgásában követhető. A beteg gyógyulásának követésében is fontos szerepe van.

·        sugár- és fájdalommentes

·        rendkívül megbízható

·        nincs káros hatása

·        széles körben alkalmazott, elfogadott módszer

Mivel a vizsgálat fájdalommentes és veszélytelen kiválóan alkalmas újszülöttek és csecsemők komplex szűrésére.

A Vanderlich Egészségcentrumban nyugodt környezetben, megfelelő szakmai tudással, technikai hátérrel készülnek a vizsgálatok.

A vizsgálatok előzetes bejelentkezés alapján történnek, így a várakozás alig fordul elő.

Hogyan történik a vizsgálat:

A vizsgálandó testrészt zselével kenjük be, hogy megakadályozzuk a vizsgálófej által kibocsátott ultrahang hullámok jeleinek torzulását. A vizsgált szerv képe a monitoron megjelenik, a készülékben archiválódik.

Mit tudunk ultrahanggal vizsgálni:

Hasi és kismedencei szervek ultrahang vizsgálata:

Kimutatja a hasi fájdalmakat előidéző epekövet, epehólyag gyulladást, vesekövet. A vizsgálattal a belső szervek szerkezeti elváltozásai, megnagyobbodásuk jól látható, ami bizonyos megbetegedésekre utalhat. Jól felismeri a cisztákat, esetleges gennygyülemet, kóros hasi folyadékot. Vizsgálja a hasi nagy ereket is.                                                                                                                    2 évente mindenkinek ajánlott elsősorban daganatok szűrésére, cukorbetegeknek a máj, a hasi erek és a vese vizsgálatára.

Vizsgálat előtt 6 órával már nem lehet enni, folyadékot inni (esetleg 1-1 korty buborékmentes víz). Gázosodásra hajlamos beteg a vizsgálat előtti napon és a vizsgálat előtt néhány órával Espumisant vegyen be, mivel a gázos belek nehezítik a vizsgálatot.

A kismedencei szervek vizsgálatához telt húgyhólyag szükséges. A húgyhólyag méretét, falát, környezetét (méh, petefészek, prosztata, ondóhólyag) vizsgáljuk.

Lágyrészek ultrahang vizsgálata:

Nyaki lágyrészek vizsgálata:

Meghatározható a pajzsmirigy, nyálmirigy nagysága, szerkezete. Kimutatja a pajzsmirigy gyulladásos, göbös megbetegedéseit, nyálmirigyek elváltozásait (nyálkövesség, gyulladások, daganatok) , nyaki nyirokcsomók megbetegedéseit (gyulladásos nyirokcsomók, daganatos nyirokcsomók). Vizsgáljuk a nyaki nagy erek lefutását, tágasságát, fali elváltozásait.

Emlők ultrahang vizsgálata: körülírt képletek (pl. ciszta) kimutatása.

Here ultrahang vizsgálata: herék, mellékherék nagysága, szerkezete, gyulladása, körülírt képletek, folyadék kimutatása.

Hónaljárok, lágyékhajlat, bőr alatti rétegek ultrahang vizsgálata:

Bőr alatti körülírt képlet, gyulladás kimutatása, nyirokcsomók méretének, szerkezetének, számának meghatározása.

Izületek ultrahang vizsgálata (váll, térd, könyök, boka, kisizületek):

Kóros folyadékgyülem, gyulladás, izom-in-szalagsérülés, porcsérülés, ciszták kimutatása.

Erek (vénák és artériák) vizsgálata (color dupplex ultrahang  vizsgálat):

Az erek lefutása, tágassága,faluk vizsgálata, érelmeszesedések felismerése

Csecsemők koponya, hasi és csípő ultrahang szűrése:

A szűrésre ideális időintervallum a 10-12 hetes életkor.

A koponya vizsgálata a nagykutacson keresztül történik, láthatók fejlődési variációk (pl.ciszták), de kimutathatók oxygénhiányos, átmeneti, jól gyógyuló károsodások is, melyek, ha diszkrét tünetekkel is társulnak korai fejlesztést igényelhetnek.

A has vizsgálata lehetőséget ad veleszületett rendellenességek korai felismerésére, a terhesség alatt észlelt elváltozások követésére.

A korai csípőszűrés lehetővé teszi az esetleges csípő diszplázia (rendellenes fejlődés) korai felismerését, korszerű és kíméletes terápiáját, mellyel a csípőficam miatti műtét elkerülhető.

Vanderlich Egészségcentrum Veszprém

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!