Életmód

2015.05.21. 18:33

Milyen mozgás javasolt porckopással? (x)

A mozgásszerveket érintő megbetegedések közül a porckopás érinti a legtöbbeket napjainkban, és legyen szó akár a fiatalabb korosztályról, akár az idősebbekről, egyaránt negatív hatással van az állandó fájdalom az életminőségre.

A háttérben nem csak az ízületekre komoly terhet jelentő túlsúly állhat, hanem genetika, és mozgásszegény életmód is okozhatja a kopásos folyamatok megindulását.

Tény, hogy az ízületek részét képező porcok idővel vékonyodnak, de a mozgás során a túlzott igénybevétel sem kedvez azok állapotának.

Az élsportolók a fokozott igénybevétel miatt gyakran komoly sérüléseket szenvednek el ízületeikben, amelyek csak tovább rontják a kopásos állapotot. Hasonló a helyzet akkor is, ha nem megfelelően terheljük szervezetünket, és olyan edzést kényszerítünk magunkra, mely szervezetünknek, egészségi állapotunknak, vagy testsúlyunknak nem alkalmas. Az izuletor.hu a porckopás megelőzésére, valamint a már kialakult tünetek enyhítésére porcépítő készítményeket, és rendszeres, megfelelő testmozgást szokott javasolni. Lássuk, mire figyeljünk a mindennapokban nélkülözhetetlen mozgás, és a porckopás kivédésének kettősével kapcsolatban!

Hangsúly a megelőzésen

Már akár gyermekkorban is érdemes odafigyelni arra, hogy milyen sportot választunk. Szülőként ajánlott a túlterheléstől óvni a kicsiket, hiszen akár egy kifordult boka is benyújthatja évtizedekkel később a számlát. Fontos, hogy az elfoglalt mindennapokba illessze be a testmozgást, ám válasszon olyan mozgásformát, amely nem terheli túlzottan az egyébként is sérülékeny ízületeket. A megfelelő bemelegítéssel és kíméletes mozgással biztosan nem okoz majd porcsérüléseket, és testsúlyát is sikerül a normál szinten tartani.

Mozogjon testsúlyának megfelelően!

Minden egyes felesleges kiló négyszeres terhet jelent a tért ízületei számára, de a csípő is hatszorosan sínyli meg az elhízás minden kilóját. Érdemes belegondolni, hogy milyen hatással van mindez az ízületekre akkor, ha nem csak a mindennapi mozgást végezzük, hanem sportolni kezdünk, futunk, vagy ugrálással kombinált edzéseket választunk. Nem véletlen tehát, hogy rendkívül fontos odafigyelni a megfelelő mozgásforma kiválasztására, s akár hozzáértő szakember, személyi edző tanácsát is kikérni a témában. Míg nem sikerül a felesleges kilók egy részétől megszabadulni, addig az ízületeket jelentősen terhelő mozgásformák helyett inkább a könnyed edzések javasoltak.

Ülőmunka és mozgásszegény életmód- van megoldás?

Az irodai munkát végzők jól ismerik a hát-, és derékfájás kellemetlenségeit, de lábainkat, nyaki izmainkat és derekunkat is rendkívül megviselik a számítógép előtt töltött órák. Érdemes mind az asztalt, mind a széket jól megválasztani, és olyan pozícióban helyezkedjünk el a széken, hogy lábaink és karjaink is kilencven fokban legyenek behajlítva. Ajánlott óránként felkelni, sétálni egyet, a munka végeztével pedig nem a televízió előtt folytatni a mozgásszegény életvitelt, hanem célszerű sportolni, aktívan tölteni a szabadidőt.

A mozgás a porckopás kialakulásának megelőzés szempontjából kiemelt jelentőséggel bír, de fontos tudni, hogy a túlerőltetéssel, vagy a nem testsúlynak megfelelően megválasztott sporttal több kárt okozhatunk, mint hasznot. Az ördögi körben a mértékletességre javasolt ügyelni, és porcépítést elősegítő készítményeket szedni annak érdekében, hogy ne kelljen a fájdalommal együtt élnünk. Az ízületeket jelentősen terhelő futás helyett például az úszás remek választásnak bizonyul. Természetesen súlyfelesleggel is fontos a kardio mozgás, de tegyük ezt ugrálást és az ízületeket megterhelő mozdulatok nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!