Életmód

2015.08.09. 11:16

Milyen a jó pálinka? Csak jó alapanyagból készülhet minőségi szesz

Doba – A főétkezés előtt elfogyasztott pálinka javítja az emésztést Simon János, a Somló és Térsége Borút Egyesület elnöke szerint.

Tisler Anna

Jó minőségű italt csak megfelelően kiválasztott és odafigyeléssel elkészített alapanyagokból nyerhetünk – hívta fel a figyelmet Simon János. Elmondta, hogy minden gyümölcsből lehet jó pálinkát főzni a megfelelő technológia betartásával. Már a cefrébe kerülő gyümölcsnek is megfelelően érettnek és egészségesnek kell lennie. Még a tárolóedényre is oda kell figyelni, hogy az ízen és színen ne változtasson. A cefre légmentes lezárása ugyancsak lényeges.

A főétkezés előtt elfogyasztott pálinka javítja az emésztést Simon János, a Somló és Térsége Borút Egyesület elnöke szerint. Fotó: A szerző

Az elnök óv mindenkit attól, hogy konyhai eszközökben, például kuktában főzzön pálinkát, az ugyanis könnyen balesetet okozhat. Aki főzni akar, szerezzen be erre a célra készült berendezést, ha nem tudja, vagy nem akarja annak költségeit vállalni, keressen fel egy pálinkafőzőt!

– Mi, magyarok 40 és 55 fok közötti pálinkát fogyasztunk, tőlünk nyugatabbra 30– 40 fokosat. Készítünk ágyas pálinkát és mézeset is. Ezek édesek, többnyire a hölgyek fogyasztják – számolt be az elnök. Simon János szerint az a jó ital, amelyik áttetsző, kellemes az illata és az íze. A gyümölcsösök tulajdonosai közül sokan hasznosítják alkohol előállításával a termést. A Somló és Térsége Borút Egyesület pálinkaversenyeire egyre jobb termékekkel neveznek, a gazdák folyamatosan fejlesztik módszereiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!