Életmód

2016.05.12. 12:50

Miért félünk a péntek tizenharmadikától

Amióta világ a világ, péntek tizenharmadikát fekete betűs napként tartják számon. Hogy az időpont rászolgált-e a nem kívánt címre, mindenki döntse el maga.

Perei Dóra

A dátum pontos eredetéről meglehetősen keveset tudunk. Egyes histróiák szerint Gioachino Rossini, olasz zeneszerző halálához kötődik, mások szerint Jézus keresztre feszítéséhez, illetve az utolsó vacsorához kapcsolódik, míg mások szerint 1307-hez, amikor is az akkori francia király elrendelte több száz templomos lovag letartóztatását.

Bár a misztikus nap eredetét nem tudjuk, a vele kapcsolatos félelmek nagyon is valóságosak; friggatriskaidekafóbiásnak vagy paraskevidekatriafóbiásnak hívják azokat, akiket rettegéssel tölt el péntek tizenhárom.

A friggatriskaidekafóbia milliók életét befolyásolja, sőt az üzleti életre is hatással van: a légitársaságoknál például sokan elhalasztják vagy lemondják utazásuk időpontját, ha tizenharmadika péntekre esik.

A Triskaidekafóbia azonban még elterjedtebb: kórházakban, szállodákban és megannyi épületben nem létezik tizenharmadik emelet, bizonyos népeknél pedig balszerencsét jelent, ha tizenhárman ülnek egy asztalnál.

Rossz hír, hogy minden évre jut legalább egy péntek tizenhárom, viszont jó, hogy egy év alatt maximum három alkalommal lehet.

Ha a hónap első napja vasárnapra esik, a tizenharmadika péntekre fog.

Valahányszor január elseje csütörtökre esik, februárban, márciusban és novemberben tizenharmadika péntekre fog. A huszonegyedik században ez összesen tizenegy alkalommal történik meg, a február-március-november minta pedig huszonnyolc évenként ismétlődik. A huszenegyedik századi ciklus 2009-ben kezdődött, majd 2015-ben ismételten megtörtént. Legközelebb 2026-ban, majd 2037-ben találkozhatunk a trilógiával. 2037 után pedig hat évvel később, azaz 2043-ban.

A szökőév sem kivétel, vagyis, ha ilyenkor január elseje vasárnapra esik, januárban, áprilisban és júliusban is lesz péntek tizenhárom.

Ironikus, de a feszültségkeltés nagymestere, Alfred Hitchcock születésnapja 1989. augusztus tizenhárom, péntek. Ezen kívül ott vannak a népszerű ikerlányok, Mary-Kate és Ashley Olsen, és Kuba egykori elnöke, Fidel Castro, akik szintén péntek tizenharmadikán születtek.

Érdekesség, hogy Olaszországban ezt a napot szerencsésnek titulálják. Náluk a péntek tizenhetedike jelent balszerencsét.

A hiedelmekkel ellentétben ilyenkor sem történik több baleset vagy katasztrófa, mint az év többi napján.

Ha valami, akkor a filmipar egyértelműen profitált a baljóslatú napból; összesen tizenkét horrorfilm, egy televíziós sorozat és számos könyv született a témával kapcsolatban, bár többségük nem aratott osztatlan sikert a kritikusok körében.

1995-ben Finnország országos baleset megelőzési napnak nyilvánította péntek tizenharmadikát.

Az űrkutatók szerint 2029. április tizenharmadikán (pénteken) egy Apophis 99942 nevű aszteroida fog elsuhanni a Föld mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!