Életmód

2017.04.17. 08:02

Már csecsemőkorban kimutathatóak a depresszió jelei

A legfrissebb kutatások szerint már az életünk első pillanataiban láthatóak annak a jelei, hogy később depresszióval vagy szorongással fogunk együtt élni.

A HVG cikke szerint a kutatók a koraszülött és a kilenc hónap után született csecsemők agyi kapcsolódásai közti különbségeket szerették volna megvizsgálni, mivel korábbi tanulmányok adatai alapján a koraszülöttek esetében nagyobb a későbbi pszichiátriai problémák kialakulásának veszélye. A tudósok arra voltak kíváncsiak, hogy az agyi kapcsolódásoknak ebben milyen szerepük van.

Először 65 újszülöttről és 57 koraszülöttről készítettek MRI-felvételeket, majd két évvel később a kutatók a depresszió és a szorongás korai jeleit keresték náluk. Az eredmények nem mutattak jelentős eltéréseket az újszülötteknél és a koraszülötteknél. Mindkét csoportnál azonban az agy félelemközpontja és a prefrontális kéreg közötti erősebb kapcsolatot összefüggésbe hozták a szorongásnak és a depressziónak már kétéves korban megmutatkozó korai jeleivel.

A kutatók szerint ez bizonyítja, hogy az agyi kapcsolódási minták előre jelezhetik a mentális betegségek kialakulásának kockázatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!