Életmód

2017.04.26. 11:18

Lovas táborok - hova, milyet, mennyiért

Ha a lovastábor szót beütjük a böngésző keresőjébe, több mint 53000 találatot kapunk. Ennyi tábor ugyan nyilván nincs, de tény, hogy hatalmas a kínálat. Választani pedig nehéz.

Leitner Vera

Ha a gyerek már lovagol valahol, akkor egyszerűbb dolgunk van, bár a lovarda kiválasztásánál célszerű ugyanazokat a szempontokat fontolóra venni, mint táborválasztásnál. A Lovas Szabadidő Sport Szövetség becslései szerint ma Veszprém megyében több ezren lovagolhatnak különböző lovardákban.

Azt viszont érdemes tudni, hogy mindössze 24 bejelentett lovarda működik, és több, mint 100 lehet az ellenőrzött kereteken kívül működők száma. Ha lovaglás előtt alá kell írni, hogy az ember saját felelősségre ül a nyeregbe, érdemes kicsit gyanakodni. A megbízhatóbb helyek ugyanis felelősségbiztosítással rendelkeznek és számlát is tudnak adni a szolgáltatásról. Előny lehet az is, hogy az ellenőrzött helyeken általában lehet SZÉP kártyával fizetni.

Ha ezeket a kérdéseket tisztázta az ember akkor a gyakorlati szempontokat célszerű megvizsgálni. Ezeket vettük sorra Csontó Zoltánnal az Eldobogó lovasiskola vezetőjével.

- Érdemes végiggondolni, hogy milyen messzire kell utazni és, hogy mennyi időre szól a tábor. Az utazás mellett és ellen is szólhatnak érvek, a kisebb gyereket nem biztos, hogy érdemes nagyon messzire utaztani. Mielőtt egész nyárra lovas táborba küldenénk a gyereket, teremtsünk több rövidebb alkalmat a helyzet kipróbálására.

Sok olyan tábor is van ahol komplex foglalkozás része a lovaglás, máshol a lóról szól minden. Ha a gyerek elkötelezte magát egy stílus iránt, például a díjlovaglásért rajong, nem biztos, hogy mást kell keresni. Lehet viszont, hogy pont a nyári szünidő hozza meg a lehetőséget az új dolgok kipróbálására, és kedve van western lovaglást, vagy természetes lóidomítást tanulni.

A tábor ára egy másik fontos kérdés. A lovaglás eleve drága sport, de a táborok árai között jelentősek a különbségek. Általánosságban igaz, hogy a drágább tábor jobb is, bár nagy különbségek vannak az elhelyezésben, és ez gyakran alakítja az árat. Lehet nomád táborokat választani, de vannak jól felszerelt szálláshelyek is.

- A lovas számára talán az a legfontosabb, hogy mennyi időt tud nyeregben tölteni. Van ahol csak napi egyszeri lovaglás biztosított, máshol nincs tereplovaglási lehetőség. Szinte mindegyik gyerek saját lovat szeretne, ha a táborban lehetőség van egész idő alatt ugyanazzal a lóval foglalkozni, akkor egy kicsit megadhatjuk ezt az érzést.

Fontos, hogy a lovas fejlődni tudjon. Ezt két irányból is célszerű ellenőrizni, egyrészt a táborban az oktató legyen képesített, tapasztalt szakember, másrészt legyen annyi ló, ahány gyerek, akkor biztos, hogy csemeténk nem a fűben fog ücsörögni, várva, hogy sorra kerüljön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!