Életmód

2015.04.12. 09:33

Lepkék és nehézsúly - Múzemunban mutatná be a gyűjteményét Kiss Szilárd

Tapolca - Kiss Szilárd, szombathelyi súlylökő olimpikon lepkegyűjteményét csodálhatják meg az érdeklődők a Tamási Áron Művelődési Központban.

Tóth B. Zsuzsa

Szilárd Zala megyében született, már gyerekként is a biológia és a sport érdekelte leginkább. Aztán hét éves korában édesapja egy fecskefarkú lepkével ajándékozta meg, amit maga fogott be. Az volt a mérföldkő, Szilárdnak azóta ez a szenvedélye. Persze, csak a sport mellett. Tizenévesen kezdte a súlylökést. Édesapja dobóatléta volt, sporttársa Németh Pálnak. Szilárd a Sydney-i olimpiát is megjárta, erre ma is joggal büszke.

De azt sem titkolja, hogy Sydneyben a stadionban is lepkéket gyűjtött, mert csoportosan repültek a reflektorfényre. Egy ottani pályamunkás megkérdezte, miért fogdossa össze őket, csak nem meg akarja enni?

Kiss Szilárd boldogan mutatja be gazdag gyűjteményét a nagyközönségnek

A hazai és külföldi edzőtáborokban a többiek csak mosolyogtak rajta, látva, hogy lepkéket és bogarakat hajkurászik szabadidejében. Közben súlylökésben felnőtt országos csúcsot állított fel 2002-ben. Később azonban egészségügyi problémái miatt abba kellett hagynia a versenyszerű sportolást. Egy ideig edző volt, most az egyik szombathelyi iskola testnevelő tanárként dolgozik, és a gyerekek örömére rovarász szakkört vezet. Közben az országban párját ritkító gyűjteményét gyarapítja és mutatja be. Több mint harmincezer különleges, ritka, értékes és szép lepke büszke tulajdonosa. Némelyiket cserélte, másokat vásárolta. Nem olcsó hobbi, de Szilárdnak ez a szenvedélye. Azt mondja, egy-egy gyűjtőúton csak éppen az arra az időszakra jellemző lepkéket lehet megfogni, ha egyáltalán az időjárás engedi. A lepkék értékét pedig nem is csak maga a preparátum és annak különlegessége adja, hanem a gombostűn az a bizonyos kis cetli, amelyen szerepelnek a legértékesebb információk. Tudni lehet, hogy ki, hol és mikor fogta be az adott példányt.

De Szilárd nem csak a pillangókat gyűjti, hanem egyes rovaroknak, pókoknak, rákoknak sem tud ellenállni. Sok ízeltlábú helyet kap a gyűjteményében bemutatási céllal. Sajnálja, hogy mindent nem lehet gyűjteni, hiszen még idő sem lenne rá. Sportolóként eljutott Ausztráliába, Kínába, mindenhonnan lepkékkel tért haza. Sportpályafutása befejezése után már kevesebb külföldi utazásra nyílt lehetősége, de a szenvedély megmaradt. Otthonában külön szobát alakított ki a gyűjteménynek. Boldog, hogy a családja megértéssel fogadja a különös gyűjtő szenvedélyt. Sőt, tízéves kisfia már követi édesapja példáját. Örömmel lepkészik ő is.

Felnőve pedig talán majd segít édesapjának abban is, hogy megvalósítsa álmát: nyisson egy lepkemúzeumot Szombathelyen.

A kiállítás április 17-ig látogatható.

Szilárd szerint a fejlett országokban a sportoló sztárok mögött teamek állnak, edző, táplálkozási tanácsadó, masszőr, kiropraktor, több orvos. Napi terheléses vizsgálatokat végezhetnek, hogy a az edző a legmegfelelőbb edzéstervet állíthassa össze a napi állapothoz. Ide kellene majd egyszer eljutni, mert e nélkül csak a szuper tehetségesek képesek nemzetközi szintű eredményeket elérni.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!