Életmód

2015.04.27. 11:37

Lelkileg is fel kell készülni a versenyre

Ajka - A sportolóknak a jó eredmény eléréséhez a fizikai mellett megfelelő lelki felkészültségre is szükségük van. A győzelmet is fel kell lelkileg dolgozni nem csak a vereséget, az alulteljesítést.

Tisler Anna

nemzetközi és világversenyeken végeznek az élen. Mint az edző megfogalmazta, akkor működik jól egy klub, ha a tagok állóképességén, technikáján kívül a lelkével is foglalkoznak.

- Ha probléma adódik, azonnal meg kell oldani, méghozzá pártatlanul, úgy, hogy senki érdekei ne sérüljenek - mondta Takács Miklós. - Alapvető nálunk, hogy minden sportoló egyenrangú. A szabályok mindenkire vonatkoznak. A teljesítményt, a fejlődést mindenkinél önmagához mérjük. Meghatározzuk, hány edzésen kell hetente részt venni ahhoz, hogy a versenyen való indulásról beszélhessünk. Aki gyorsabban akar haladni, az vállaljon többet. Csak akkor viszem versenyre vagy övvizsgára a gyereket, ha a felkészültsége alapján van esélye a sikerre.

Takács Miklós edző sportolói lelkével is törődik Fotó: Tisler Anna

Edzés közben is jól esik a biztatás. Azt mindenki érzi, milyen szinten teljesít. Versenyt követően kiértékelik a helyzeteket.

-  Ha egy gyengébb szereplés után nem mondjuk el, hogy ennél többre van szükség, és ha egyes tanok szerint csak dicsérjük a gyereket, az jó a hobbiversenyzéshez. A baj csak az, hogy ezzel becsapjuk őt. Egy gyereknek hazudni, főleg ha később rájön erre, a bizalom elvesztéséhez vezet - tudtuk meg. - A győztest hagyom egy ideig, hadd ünnepelje magát. Ez a nagyobb versenyeknél hetekig is eltarthat, majd visszatérünk a hétköznapokhoz.

Az edző hozzátette, a szülőkkel is tartja a kapcsolatot, mindent megbeszélnek. Azt pedig nem engedi, hogy egyik szülő a másikra rábeszéljen. Mint ahogy azt sem tűrheti a csapat érdekében, hogy bárki beleszóljon az edzésbe, a módszereibe. Megtudtuk, volt olyan támogató, aki a segítségért cserébe hozzátartozója előnyhöz juttatását kérte. Elzárkózott előle. Azt vallja és tanítja ugyanis, hogy a sportban az eredményeket csak komoly munkával, hosszú távon lehet elérni, és a sikert nem szabad kockáztatni pillanatnyi előnyökért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!