Életmód

2017.02.05. 16:05

Lehetünk egy család?

Kedves Kati! Túl vagyunk a fiatalok esküvőjén, és most próbáljuk szövögetni, erősítgetni a kapcsolatot a menyem szüleivel, de úgy látom, nem egyforma intenzitással. A másik fél tartózkodóbb, néha már kétségeim vannak, hogy leszünk- e velük is egy család.

Kezdjük kedves olvasónk kérdésére egy kis tájszóismerettel. Anyatárs, apatárs – rég elfelejtett erdélyi szavaink: így szólították egymást a gyermekeik házassága révén kapcsolatba kerülő szülők. Társak lettek a feltehetően nagyszerű közös élmény, az esküvő és a fiatalok érzelemgazdag életkezdésének átélésében.

A nagy kérdés, hogy ez a „társ”-viszony mit jelent az örömszülőknek a továbbiakban. Az elején még nem tudják, hogy milyen igények, szükségletek alapján szerveződnek az újabb találkozások, az ünnepnapok. Nem tudhatják azt sem, hogy a lakóhely közelsége vagy távolsága mennyire segíti vagy akadályozza az új rokonok közös programjait.

És ne felejtsük el a fiatalokat se. Az ő viszonyuk a párjuk szüleihez meghatározó lehet abban, hogyan éreznek a szülők, hogyan gondolkodnak anya- és apatársukról. Tapasztalatból mondom, nagyon könnyű megszeretni a kedvelt meny vagy vő szüleit, hiszen feltehetően nagyszerű párt neveltek gyermekünknek, amiért mi is hálával tartozunk. Ha ez motiválja a szülőket, és közösen élővé varázsolják a viszonyt, az mindenkinek jó, mondhatnánk, hogy jelentősen akadálymentesíti a fiatalok életét. Ilyenkor nem lehet gond egy közös családi ünnep megszervezése, a látogatások, a kapcsolattartás formáinak és gyakoriságának kialakítása.

A lényeg az egymásra és gyermekeinkre figyelés, mert hosszú távon nehéz megőrizni a kialakított harmóniát, ha nincs tudatosan vállalt döntés az elfogadásra. Nem lehet és nem is kell erőltetni semmit, hiszen a kényszerűség minden kapcsolatban méreg, amelyet nem tud elkerülni egyik fél sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!