Életmód

2017.04.11. 08:47

Kialvatlan és agresszív a gyerek? Van megoldás!

A viselkedészavar hátterében a sok számítógép, tévé és okostelefon előtt töltött idő is hibás lehet.

A kialvatlanság rontja a teljesítményt, ami viselkedészavarhoz és agresszióhoz is vezethet.

A szülők harca a kütyükkel folyamatos és egyre elkeserítőbb - írja a sonline.hu. Kétségbeesésükben megvonják a tévét/netet a gyerektől, ami persze duzzogáshoz vezet. Másik próbálkozás, hogy bizonyos ideig, mondjuk este kilencig engedi a használatát, de az ellenőrizhetetlen, hogy a szülő elalvása után a gyerek még meddig nyomkodja a telefont, a barátokkal chatelve. 

Lehet, hogy egész éjjel, amitől másnap gondok lesznek a koncentrációval, ettől feszült lesz, netán indulatos is, ami instabilitáshoz és jellemi zavarokhoz vezethet, agresszív rohamok léphetnek fel.

Hogyan lehet kivédeni ezt?

Figyelemeltereléssel. El kell vonni az érdeklődést a kütyükről. Ez a módszer lehet egy esti mese (bizonyos korig), családi beszélgetés a közös vacsora után, illetve a sport, hogy kellően elfáradjon, de akár egy filmnézés együtt a kanapén még mindig jobb, mint a folyamatos telónyomkodás.

Az iskolák csak segíteni tudnak a prevenciókkal, de az egészségtudatos nevelésben a családnak is jelentős szerepe van.

A szakpszichológus elmondta, hogy a nappal beszerzett információkat éjjel, alvás közben raktározza el az agyunk, így a kellő mennyiségű alvás mellett kevésbé leszünk feledékenyek.

Forrás: sonline.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!