Életmód

2015.05.29. 09:03

Kati válaszol - Menni vagy nem menni?

Menni vagy nem menni jeligére kér tanácsot a levél-írónk. A fia és menye odaadták a lakáskulcsukat, hogy ha elutaznak, locsolják meg a virágokat és szellőztessenek.

Ez rendben is volt, de most, ahogy nyugdíjas lett, több a szabadideje, szívesen rendet rakna a fiatalok otthonában, hogy segítsen. Meglepheti-e őket egy nagy vasalással, a gyerekszobák rendezgetésével? Mehet-e hozzájuk, ha már kulcsa is van, akkor is, ha nem csak locsolásról van szó?

Nem lehet menni! Hívatlanul soha! Ez itt a rövid válaszom. És íme a gondolataim részletesebben. Levélírónk látszólag a segítésről kérdez, valójában a leválás nehézsége okoz problémát, és ebben nincs egyedül. Valamikor régen, amikor a többgenerációs családban az új asszony megkapta a kamra kulcsait anyósától, jelképesen és valóságosan is önállóvá vált a fiatal pár. Ettől kezdve a döntés a kezükben volt. Természetesen gondoskodtak az idős szülőkről, meghallgatták véleményüket, de saját életüket élhették. Ma, amikor alig találunk együtt élő, többgenerációs családokat, azt hihetnénk, hogy már nem probléma a fiatal pár önállósodása. A fiatalok – ha munkájuk és gyermekük is van – rettenetes helyzetben vannak. Nehéz ezt egy szülőnek, különösen egy „időmilliomossá vált" anyának tétlenül nézni. Sokszor élem át én is levélírónk dilemmáját. De győzni kell a józan észnek: a segítséget felajánlhatjuk, de kéretlenül soha ne adjuk! Ezzel többet ártunk, mit gondolnánk. Rossz érzéseket kelt a fiatalokban, fájdalmat okoz a feleségnek, ha leértékeli erőfeszítéseit bármelyikük édesanyja. A visszautasítást tartsuk tiszteletben, és ne bántódjunk meg rajta.

Nem élhetjük gyermekeink életét, és újra megismétlem, amit egy korábbi levelemben írtam: mértéktartást mindenben, a segítségadásban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!