Életmód

2017.04.21. 19:58

Jó és rossz stressz az életünkben

A nemesvámosi Egyed Viktória masszőr, preventív gerinctréner számolt be a stressz fogalmáról, hatásairól és kezelési lehetőségeiről.

Penk Tímea

A stressz fogalmát Selye János, Kanadában élt magyar származású kutató alkotta meg. A stressznek létezik pozitív és negatív formája. A pozitív stressz - eustressz - motivál, segít az előre haladásban, mert a szervezet tartalékenergiáit mozgósítja. A feladat végeztével azonban következik egy regenerálódási szakasz.

A stressz akkor válik negatívhatásúvá, ha huzamosabb ideig fennáll. Ilyenkor azt érezzük, hogy sem elmenekülni, sem alkalmazkodni nem tudunk az adott élethelyzethez. Ez a tipikus mókuskerék, ami a huszonegyedik századi életmódunkkal fokozottan együtt jár, hiszen ki ne tudná, hogy például a háziasszonyokra a napi munka befejeztével még mennyi feladat vár otthon.

Sajnos a stressz hosszú távon számos kedvezőtlen, lavinaszerű élettani folyamatot indít be a szervezetben, ezek bizonyítottan egészségromláshoz, például a női hormonrendszer zavaraihoz vezetnek.

Mivel stresszhatások folyamatosan érnek minket, a cél nem lehet ezek elkerülése. Mit tehetünk akkor ellenük?

Három irányból védekezhetünk. Az egyik, hogy a szervezetünket olyan állapotban tartjuk, hogy könnyebben meg tudjon küzdeni az őt érő hatásokkal. Lényeges a kiegyensúlyozott táplálkozás, a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás.

Kiemelten fontos a B-vitaminok és a magnézium bevitelét, elsősorban a táplálékainkból, és szükség esetén étrendkiegészítő formájában, mert ezek elősegítik az idegrendszer megfelelő működését.

A táplálkozás mellet a rendszeres, intenzív testmozgás szükségességét sem lehet eleget hangsúlyozni.

A következő fontos teendő a gondolkodásunk átalakításában keresendő: a stresszhez való hozzáállásunk formálása, a szemléletváltás, a pozitív gondolkodásmód elsajátítása és az ezzel járó önismereti munka.

A harmadik nélkülözhetetlen szükségletünk a stressz kezelésében a rendszeres, minőségi pihenés, tudatos relaxálás, amit el lehet kezdeni akár napi ötperces lazítással, ülve, fekve, megnyugtató zenét hallgatva. Emellett számos technika és lehetőség áll rendelkezésre, amelyhez szakember segítségét is igénybe vehetjük. Az egyik ilyen módszer a rendszeres masszázs, ahol egy valóban megnyugtató környezetben, lágy zene és kellemes illatok kíséretében nyugodhatunk meg testileg, lelkileg és muníciót gyűjthetünk a következő napok fáradalmaihoz.

A későbbiekben további otthon végezhető stresszoldó technikákról is olvashatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!