Életmód

2017.02.22. 14:39

Jegyzet: Ünnepeljük magunkat

Egymást érik a nyugdíjasünnepek, a veszprémi egyesület 25 éves, és számos klub is elmúlt már negyedszázados.

Barta Éva

Az évek száma természetesen önmagában még nem érdem, az érték nem abban van, hanem a közösségformáló erőben, az egymás felé nyújtott kezekben. Abban a felismerésben, hogy a nyugdíjba vonulást követő egyre több, akár két-három évtizedet nem szabad magányosan, panaszkodással, passzivitásban eltölteni. Ha van még erőnk másokon segíteni, tegyük, ha van kedvünk dalolni, táncolni, nosza, ha még alkotni is tudunk, itt az utolsó lehetőség, ugyanúgy, mint a tanulásra, sportolásra.

Olyan felismerés ez, amely az egész társadalom hasznára válik, hiszen egy derűs nagymama, nagypapa vagy segítőkész szomszéd csak ajándék mindenkinek. Azokban az országokban, ahol nagyobb hagyománya van az önkéntességnek, a nyugdíjasok valóságos szociális tartalékcsapatnak számítanak. Nálunk a becslések szerint a hatvanévesnél idősebbek 30 százaléka részt vesz valamilyen önkéntes munkában, ebben benne van a családon belüli segítségnyújtás is. A szükség és a lehetőség persze ennél jóval nagyobb...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!