Életmód

2017.02.14. 15:20

Havonta összejárnak - Bortisztelő és borkedvelő emberek klubja

Paloznak - Márton napja 2011-ben nem csak arról vált híressé, hogy a településen ismét jó rendezvényt szerveztek, hanem arról is, hogy egy baráti társaság megalakította a Paloznaki Borklubot. Englert Dezsővel, a klub vezetőjével az elmúlt évekről beszélgettünk.

Szendi Péter

- A hivatalos, tényleges indulása a klubnak 2011. december 13-án, Luca napján volt. Ami örvendetes, hogy januárban már 28 regisztrált taggal indultunk. Jelenleg 44 fővel működünk - tekint vissza az elmúlt évekre Englert Dezső.. A megalakuláskor célul tűzték ki, hogy rendszeres találkozókat szerveznek a bortisztelő és borkedvelő embereknek. Fontosnak vélték már a kezdetekkor is a kulturált borfogyasztás népszerűsítését, mindezt kellemes, kötetlen baráti beszélgetéssel, kiemelve a paloznaki borok szakmai színvonalának megismerését.

A klub tagjai havonta összejárnak a faluház nagytermében, ez alól kivételt jelentenek a júliusi és az augusztusi hónapok. Tervszerűen gondolkodnak, minden év elején összeírják az úgynevezett eseménynaptárt. - Nagyon fontosnak tartjuk, hogy az öt település Csopak, Paloznak, Lovas, Alsóörs és Felsőörs borait megismerjük.

Englert Dezső, a Paloznaki Borklub elnöke. A tagok havonta összejárnak a faluház nagytermében
Fotó: Szendi Péter

Ezen kívül Magyarország több borvidékének a borait is kóstoltuk, előadásokat hallhatunk róluk. Ismeretet nyertünk a pezsgő készítéséről, a biotermelésről, a növényvédelemről. Hallhattunk előadást a német és a magyar bortörvényről, de ugyancsak szóba kerül a pálinka, mint jövedéki termék.

Az elmúlt években huszonkét borászatot ismertek meg a borklub tagjai. Négy alkalommal kirándulást is szerveztek. Megismerték a badacsonyi, somlói, hajósi és az etyeki borvidéket. Englert Dezső fontosnak tartja, hogy a paloznaki borversenyeken is aktívan részt vesznek, melyet minden év márciusában tartanak.

A borklub elnöke kiemelte, hogy 27 éve rendezik ezt a versenyt, amely a környéken egyedülálló. Különlegességnek számít, hogy a helyi önkormányzat borát Etalon néven létrehozták, mely Árvay Attila önkormányzati képviselő ötlete alapján valósult meg.

A Paloznaki Borklub tagjainak száma mintegy 90 százalékban a településen lakik, vagy ott van éppen szőlője. Bárkit szívesen látnak, ha szereti a finom bort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!