Életmód

2015.05.05. 12:23

Használjunk fényvédő krémeket

Kovács Ágnes Gyöngyvér kozmetikus szerint ideje, hogy beszerezzük a fényvédő krémeket.

Tóth B. Zsuzsa

Érdemes élni a lehetőséggel, és először kipróbálni olyan krémet, amelyből két hetes mennyiségben tartalmazó kis tubusokat is vásárolhatunk – mondja Ági.

Az erős UV-sugárzás nemcsak leégést, bőrirritációt okoz, hanem a fennálló bőrbetegségek közül többet súlyosbíthat. Így mindazoknak, akiknek valamilyen bőrbetegsége van, fokozott óvatosságra, fényvédelemre van szükségük. Magas faktorszámú fényvédő készítményeket ajánlatos alkalmazniuk, válasszanak olyan termékeket, amelyek nem szívódnak fel a bőrbe, és nem okoznak allergiát. A bőrbetegségek közül például a lupus, a herpes, a psoriasis, a rosacea, az albinizmus, a pigmenthiány fennállása esetén ajánlatos a kezelőorvossal konzultálni arról, szabad-e, és hogyan napfény hatásának kitenni a beteg bőrfelületet. Jó tudni azt is, hogy bizonyos gyógyszerek szedése is kiválthat fényérzékenységet. Ilyenek lehetnek például az antibiotikumok, az antidepresszánsok, a diabétesz elleni gyógyszerek, az antihisztaminok, a vérnyomáscsökkentők, a fogamzásgátlók, a daganatellenes gyógyszerek, a vízhajtók, a nem szteroid reuma ellenes gyógyszerek és a pszichoterápiás gyógyszerek is. Az egyéni érzékenység sokféle lehet, de a veszélyt jó ismerni, és az esetleges jelekre (bőrirritáció, kipirosodott, viszkető bőr) mindenképpen fel kell figyelni.

A fényérzékenység a pigmentáltságtól függ. A bőr barnulását a melanin pigmenttermelő sejtek (melanociták) okozzák az epidermisben, azaz a bőr legfelső, felhám rétegében. Működésüket az UV-sugárzás váltja ki. Az UV-sugárzásra való egyéni érzékenységet és a leégésre való hajlamot az határozza meg, milyen vastag a szaruréteg és milyen a pigmenttartalma. A felhámban lévő melanin, illetve a pigmentsejtek elnyelik a bejutó sugarak egy részét, szűrik és szórással is csökkentik, így védekeznek annak ártó hatásai ellen. Ennek során még több melanin keletkezik - ez a közvetett pigmentáció. A bőr azonnali barnulása a közvetlen vagy azonnali pigmentáció, amelyet elsősorban az UVA- sugárzás vált ki. A pigmentsejtek később a bőr felszínére vándorolnak az epidermális sejtekkel együtt.

A bőrünk saját mechanizmusai révén maga is védekezik az UV-sugárzás káros hatásai ellen, úgy, hogy festékanyagot, pigmentet termel. A sejtregenerációt lassítja, emiatt a szaruréteg megvastagszik, ezzel óvja a mélyebb rétegeket a sugárzás ártalmaitól. A már károsodott sejtek DNS-einek helyreállítására is kísérletet tesz a bőr azzal, hogy a termelődő melanin körülveszi a sejt magját. Az ártalmak kivédésére a szervezet immunrendszere is aktivizálódik. A védekező mechanizmus része az izzadtság is, hiszen az abban lévő anyagok, például az urokánsav az UVB-sugarak szűrésére alkalmas filmréteget hoznak létre a bőrön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!