Életmód

2017.03.23. 17:35

Világjárók mesélnek élményeikről

Veszprém - Ha én ezt a klubban elmesélem... Siegfried Rauch, a népszerű német színész televíziós sorozatának volt ez a címe, majd szintén őt láttuk egy tengerjáró hajó kapitányaként.

Viola Beata

A hajó a világ legszebb tájaira szállított utasokat, akikkel útközben sok minden történt. A közismert celeb helyett most Raffai Csillával, a Pannon Egyetem adjunktusával üldögélünk a napsütötte veszprémi, vár alatti otthonában, hogy hasonló témáról beszélgessünk, hiszen a Világjáró Klubban húsz év alatt sokan meséltek élményeikről.

Miközben a kétéves Lilla különböző ötletekkel igyekszik visszaszerezni anyukáját, megtudjuk, hogy Csilla húsz éve költözött Veszprémbe Ikladról. Egyetemi évei alatt beszippantotta a rendezvények világa, s a diploma megszerzését követően a turizmus tanszék oktatójaként állt a "vártán". A rendezvényszervezés és a protokoll mellett kutatta az innováció lehetőségeit a falusi turizmusban, a témáról szóló disszertációját 2014-ben védte meg. Miközben geotúrákat is vezet Veszprémben és környékén, érdekli a Séd menti malmok múltja és lehetséges jövője, a világhálónak köszönhetően egyre többen tudják, hogy érdemes ott lenni az általa szervezett Világjáró Klub rendezvényein, vagy időről időre megnézni a Folyosógaléria kiállításait.

 

Debreczeni Csilla karibi hajókon volt utaskísérő (balra). Raffai Csilla, a Világjáró Klub vezetője (jobbra)

- A klub 1997-ben indult a Pannon Egyetem Központi Kollégiumában, a húszszemélyes klubhelyiségben. A klub vezetője, az előadók és a hallgatóság is egyetemista volt. A nagy érdeklődés miatt sokszor alig fértünk be a kis terembe. Aki késett, állva hallgatta az előadást. Akkor diaképeiket vetítettek, s az előadás mellé teát kínáltak a szervezők. Ahogy a lelkes gárda befejezte egyetemi tanulmányait és elhagyta Veszprémet, a klub is parkolópályára került. 2007 őszén úgy éreztem, érdemes lenne a két éve szünetelő klubot újjáéleszteni.

Azóta Csilla az őszi és a tavaszi félévben is négy-négy előadót hív. Emellett egy-két angol nyelvű előadó is szót kap a havi egy magyar nyelvűn felül. A márciusi bringás beszámoló körülbelül a századik rendezvény volt a sorban, ami a Kalandorok ne kíméljenek! alcímet viseli. Ami azt illeti, jönnek is a kalandorok sokan, korhatár nélkül, mert utazni jó, még ha csak képzeletben is egy-egy lelkes túravezetővel az előadóteremben.

- Találkozóink egyszerre jelentenek kellemes kikapcsolódást és hasznos információforrást - összegzi a hallgatóság véleményét vendéglátóm. - Előadóink, "kalandoraink" színes úti beszámolókat tartanak sokszor zenei aláfestéssel. Ezek jól kiegészítik az egyetemen elsajátított elméleti tudást, és rajtuk keresztül a bemutatott desztinációk közismert attrakcióin túl megismerjük előadóink szubjektív meglátásait, megmosolyogtató történeteit, olykor vívódásait is. Ezek a virtuális utazások közösségteremtők, új utazási szándékokat is szülnek, de szerintem a tea melletti beszélgetés is fontos hozadéka ezeknek a találkozásoknak.

- Minden előadás egyedi és különleges - folytatja Csilla. - Olykor az előadó személyisége ragad magával, máskor az előadásmódja kiemelkedő, néha a kivetített fotókon érzékenyülök el. Hogy példát is mondjak: Debreczeni Csilla Trópusi kalandozások című előadásán énekelt és csörgődobot szólaltatott meg. Kurucz Kálmán le sem tagadhatná, hogy fotóstúrákat szervez, hiszen Izlandon készült zseniális fotóira még emlékszem.

Bulgáriába egyik sajtkészítő barátom, Ivácson Attila a helyi sajtok megismerése miatt utazott, s előadásán saját készítésű joghurt- és sajttermékeket kóstoltatott. Lantos Gábor 100 nap északon című, kiváló előadását azonos című könyvének bemutatójával kötöttük össze. Katus Norbi Szíriáról szóló előadásán pedig azt volt döbbenetes látni, hogy milyen fontos történelmi emlékhelyeket tett tönkre a polgárháború. Méder Áron is járt nálunk, aki Carina nevű vitorlásával három év alatt kerülte meg a Földet.

A Világjáró Klub az aktuális élménybeszámolón kívül rengeteg információt ültet el a hallgatóságban, hiszen szó esett már földrészekről, országokról, tartottak előadást a hivatásból utazók, a legfontosabb világrendezvények látogatói, és azok a világjárók is, akik bebizonyították, hogy az ismeretszerzés legfontosabb kelléke a szándék, a többi kevés pénzből is megoldható. Idén márciusban László Tamástól és Meggyesi Imrétől hallhattuk, hogy milyen, ha két keréken indul el a kíváncsiság, április 12-én, szerdán pedig Balassa Lilla és Dallos Ádám mesél arról, hogyan hódították meg a Skót-magasföldet kevés pénzből.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!