Életmód

2015.10.09. 15:54

Ha eldugul az orra - A csecsemőknek és kisgyerekeknek a legfontosabb a tisztítás

Szörcsög, horkol, nyűgös: a kora ősz igazi rémálom a kisgyermekes szülők számára. Az orrdugulásnak több oka is lehet.

Szente Ottó

Az őszi náthás időszak, a közösségbe járás csak az egyik ok, bár egy szezon alatt 4-6 szor is visszafertőződhetnek gyermekeink.

Fontos, hogy a gyerek orra tiszta legyen, hogy tüdejét átlélegezze, ezért orrcsepp, használata javasolt.

A kisbabáknak a fogzás miatt nagyon gyakran begyullad az orrnyálka hártyájuk is, ami tartós orrdugulást idéz elő. A babák ilyenkor nehezen tudnak elaludni, vagy ha elalszanak, az alvásuk felszínes és nem pihentető. A csecsemő orrában a felülfertőzött váladékpangás táplálkozási, szopási nehézséget jelent, hiszen a csecsemő veleszületetten orrlégző. Mivel a csecsemők nem tudnak egyedül orrot fújni, porszívó orrszívóval kell tisztítani az orrukat.

Kisgyermekeknél általában a megnagyobbodott orrmandula a felelős az elhúzódó felső légúti hurutért, a gennyes orrfolyásért, a középfülgyulladásért, orrmelléküreg-gyulladásért, és krónikus orrdugulás. Az orrgaratmandulából lecsorgó váladék köhögést, gége és hörgőgyulladást okozhat, asztmás tüneteket válthat ki, illetve a már meglévő asztmát tovább súlyosbíthatja. Az éjszakai orrdugulás tovább rontja a helyzetet, mert alvás közben horkolást és gyakori légzéskimaradást okoz.

Reflux, vagyis a savas visszafolyás miatt is kialakulhat orrdugulás. A csecsemők az etetés után gyakran büfiznek vissza kisebb mennyiségű anyatejet. Ha a vissza büfizés nagyobb mennyiségű., illetve gyakori, ezt nevezzük bukásnak, vagy refluxnak. A kisbabák a refluxot általában 10 hónapos korukra kinövik, mert addigra megerősödik a gyomorszáj záróizma.

Bölcsődés, óvodás, iskolás gyermekeknél gyakran jelentkezik éjszakai orrdugulás, napközbeni gyakori köhögés, krónikus arcüreggyulladás vagy közép fültőmirigy gyulladás. Ha ezeket a tüneteket nem bakteriális, vagy vírusos fertőzés okozza, akkor nagy valószínűséggel a reflux miatt alakultak ki. Az éjszakai savas visszafolyást a felsőtest megemelésével lehet csökkenteni. Az allergia miatt kialakuló orrdugulást már nem ilyen egyszerű megszüntetni, de létezik a betegségre orrspré, és homeopátiás szer is, amit folyamatosan alkalmazni kell a szezon ideje alatt, illetve annak kezdete előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!