Életmód

2017.07.17. 18:13

Gyerekek - Online játékok és veszélyeik (x)

A ma felnövekvő, digitális generáció gyermekeinek a tudása messze meghaladja szüleiét.

Az online játékok veszélyei

A ma felnövekvő, digitális generáció gyermekeinek a tudása messze meghaladja szüleiét. Ha egy ilyen gyerek leül a számítógép elé, vagy egy okostelefont kap a kezébe, garantáltan tudni fogja használni egy órán belül, és ahogyan nő, annál inkább érdekli a technika ezen világa. Az iskolákban már az alsós gyerekek is rendszeres internet használók, és szabadidejük nagy részét a neten töltik. Így ma már megkerülhetetlenül mindennapjaik része az internet, azon belül az online játékok is, melyek számukra remek kikapcsolódásnak és szórakozásnak tűnnek. Azonban, ha a szülő nem kellő körültekintéssel felügyeli, hogy gyereke milyen játékokat játszik, az befolyásolhatja a lelki fejlődést is.

Az online játékok és a függőség

A lelki eredetű betegségek közül az online függőség egyre jellemzőbb. A gyerekeket vonzzák az interneten keresztül játszható, lebilincselő játékok, melyeknek számtalan típusa és fajtája létezik. Ezekkel a játékokkal a külvilágot kizárva képesek lekötni figyelmüket, ami számos veszélyt és kockázatot rejt magában, ha nem kellő odafigyeléssel határozzuk meg, mit és mennyit játszhatnak. Könnyen előfordulhat, hogy a gyerek annyira beleéli magát a játékba, hogy bármire képes lenne azért, hogy nyerjen, ez pedig a függőség mellett online zsarolási formákhoz is vezethet. A szülőnek óriási a felelőssége az ilyen helyzet megelőzésében, felismerésében és a segítségnyújtásban!

Ne engedjük, hogy több óra hosszat töltsön játékkal gyermekünk, mindenképp szabjunk időkorlátokat és feltételeket, hogy elkerülhessük a játékfüggőség kialakulását! Jó út, ha miután magunk kiválasztottuk, mely életkorának megfelelő játékkal (PEGI besorolás) játszhat a gyerek (pl. készségfejlesztő, stratégiai, logikai stb.), csak akkor engedjük neki egy-egy óra hosszát, ha a tanulással végzett, és előnyös az is, ha ezt a lehetőséget dupla idejű, közös, szabadban eltöltött tevékenységhez kötjük, hogy más legyen a gyerek számára a központi örömforrás.

Kezdeti időszakban az online játékok az újdonság varázsával, olyan erővel hatnak a gyerekre, hogy minden idejét ennek szenteli, és minden másról megfeledkezik. Ez azonban még nem jelent függőséget. Függőségre utaló jelek pl. a szokások, ill. a viselkedés megváltozása (magába fordulóvá, agresszívvá válik), az élettér beszűkülése (nem hajlandó más időtöltésre, nem akar közös étkezésekben, programokban részt venni), elvonási tünetek (ha nem engedjük, hogy játsszon, akkor tartósan nyugtalanná, feszültté, ingerültté válik), antiszociális viselkedés (nem érdekli, hogy állandóan konfliktusba kerül emiatt szüleivel, bármire hajlandó, hogy játszhasson).

A szülők felelőssége

Rengeteg készségfejlesztő játék, valamint oktató, de egyben izgalmas játék létezik, de a szülők felelőssége megválogatni ezeket! Ha a gyerekre hagyjuk a választást, szinte biztos, hogy teljesen más jellegű, az őt körülvevő gyerektáborban „menő" játékokkal fog játszani. Az erőszakos játékok pedig károsan befolyásolják a személyiség-fejlődést és torzíthatják az önképet is. Ha pedig időkorlát nélkül használhatják az online játékokat, az negatív kihatással lesz a tanulmányaikra és az iskolai teljesítményükre is.

Ahhoz, hogy gyermekeinket megóvjuk e veszélyektől, fontosak az őszinte, megelőző beszélgetések! Ha emellett megtesszük a megfelelő óvintézkedéseket, a jól megválasztott online játék akár hozzájárulhat a gyerek kreativitásának fejlődéséhez is. Az eltiltás viszont semmiképp sem vezethet eredményre, ehelyett ellenőrizzük és korlátozzuk, mit csinál a gyerek a neten, nehogy elszakadhasson a valóságtól. Ezenkívül ösztönözzük közvetlen, személyes, élő kapcsolatok kialakítására, társas tevékenységekben való részvételre!

https://jateksziget.hu/" target="_blank"

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!