Életmód

2015.04.26. 13:09

Felvehető a harc a változókori bőrproblémákkal

Pillerné Szendi Veronika kozmetikus szerint a változókori bőrproblémákra is van eredményes megoldás.

Tóth B. Zsuzsa

A szakember elmondta, hogy életünk folyamán a lebontó és felépítő anyagcserefolyamatok aránya nagy eltéréseket mutat.

- Felnőttkorban viszonylagos egyensúly alakul ki, de éveink előrehaladtával fokozatos eltolódás figyelhető meg a lebontó anyagcsere-folyamatok javára. A klimax kozmetikai problémái közül a degenerációs folyamatok következtében kialakuló zsír és vízhiány, az öregkori daganatok, a különböző festékképzési rendellenességek, szőrnövekedési rendellenességek, a vérkeringési zavarok megjelenése a legjelentősebb - mondta Pillerné Szendi Veronika.

A szakember arról is tájékoztatta a Naplót, hogy a szervezet víztartalmának csökkenése a klimaxban válik szembetűnővé. A bőr szöveteinek a víztartalma, a turgora jelentősen csökken, a vízmegkötő faktorok termelődése és a faggyúmirigyek működése lelassul. Kialakulnak a degenerációs ráncok, a mimikai ráncok pedig elmélyülnek.

A degenerációs ráncok a nyakon és a szem körül jelennek meg a leghamarabb, ezért nagy gondot kell fordítanunk azon területek ápolására. A bőr kollagén és elasztikus rostjai károsodnak, a kötőszövet fibrolasztjainak az osztódása csökken ebben a korban.

- A bőr szürkés színűvé válik, a hám és az irha réteg határa elvékonyodik, sérülékennyé válik. Gyulladásra hajlamos lesz és érdes tapintású. Rugalmassága már nem megfelelő, ráncosodik. A kozmetikában ma már nagyon sokféle kezeléssel vesszük fel ezekkel a problémákkal a harcot. Jó megoldás például a mezoterápiás kezelés, az őssejt terápia, a rádiófrekvenciás ránctalanítás, a hyaluronsavas ráncfeltöltés. A hormonegyensúly felbomlása következtében kötőszöveti daganatok alakulhatnak ki a bőrön. Például lágy fibrómák, pók angiómák, xanthómák, a szem környékén pedig xanthelasmák - számolt be Veronika.

A menopausa festékképzési rendellenességeinek kialakulása adódhat a máj működésének a zavarából és a vegetatív idegrendszer zavarai miatt. Azok májfoltok kialakulását eredményezhetik az arcon, nyakon és a homlokon is. A kézháton már a menopauza legelején elkezdenek megjelenni az apró szeplők. A festékképzési rendellenességeket kezelhetjük AHÁ-s készítményekkel.

A menopausa kellemetlen tünetei tehát csökkenthetőek, így hozzájárulhatunk a jobb közérzethez és a szükséges önbizalom kialakításához.

A klimaxban megjelenő szőrnövési rendellenességek a női nemi hormonok csökkent, majd megszűnő termelődése miatt alakulnak ki. Az arcon, állon és a bajuszon a piheszőrök megvastagodnak. Ezeket célszerű villanófényes szőrtelenítéssel kezelni, azzal jelentősen lecsökkenthető a vastag szőrszálak száma. A menopausa jellegzetes vérkeringési zavara, betegsége a rosacea. Az a bőr hajszálereinek a betegsége, állandósult bőrpír és gyulladás jellemzi. A klimaxban általában az aknék megjelenését ez a bőrbetegség okozza. A rosacea jelei hamar felismerhetőek, a kezelését célszerű minél előbb elkezdeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!