Életmód

2016.02.03. 15:17

Fáj a hasa? Tejet ivott?

Hasonlóan a lisztérzékenységhez, a laktózintolerancia is sok embert érint. A megállapítása jóval egyszerűbb, mint a gluténérzékeny betegeknél, és a tünetek is jellemzőbbek.

Piltman-Horváth Barbara

Tejes, tejtartalmú ételek fogyasztása után fellépő hasfájás, hasmenéses tünetek után már okkal gyanakodhatunk laktózintoleranciára. A betegség abból adódik, hogy a tejcukrot (laktózt) bontó enzim, a laktáz teljesen vagy részlegesen hiányzik a szervezetből. Az enzim hiányának következtében a tejcukor emésztetlenül jut a vastagbélbe, ahol baktériumok bontják le, ezáltal haspuffadást, hasi görcsöket és hasmenést okoznak.

– Meg kell különböztetnünk azonban tejfehérje-allergiát és tejcukor-intoleranciát. A tejfehérje-érzékenység esetén az emésztőenzim nem bontja le a fehérjét, és erre a szervezet egy immunreakciót ad. Allergiás tünetek jelentkeznek, ugyanúgy haspuffadással, hasmenéssel és görcsökkel jár, ezen túlmenően azonban akár a bőrön is észlelhetőek elváltozások. Ez a fajta megbetegedés azonban kis számban jelentkezik és jellemzően csecsemőknél fordul elő – magyarázta Mihályfiné Frómann Edit, a Csolnoky Ferenc Kórház Dietetikai Szolgálatának munkatársa.

Elmondása szerint inkább a tejcukor-intolerancia a jellemzőbb, az európai átlag 10–30 százalék, Magyarországon a lakosság körülbelül 14 százaléka érintett. – Ennek leginkább a genetika és a földrajzi elhelyezkedés áll a hátterében. Ázsiában például, ahol kevésbé jellemző a tejfogyasztás, kisebb eséllyel alakul ki a betegség. A genetika abban is közrejátszik, hogy örökölhető az érzékenység.

– Eleinte nehéz volt a tejtartalmú ételek, főleg a csokoládé mellőzése, de ma már megszoktam – mesélte a 28 éves Juhász Máté. – Még általános iskolás koromban jelentkeztek a tünetek, főleg a reggeli kakaó után fájt nagyon a hasam. Ekkor elmentünk orvoshoz, ahol hidrogénkilégzéses teszttel megállapították, hogy laktózérzékeny vagyok.

A hidrogénkilégzéses teszt lényege, hogy a pácienssel itatnak egy laktóztartalmú italt, majd 15, 30 és 45 perc elteltével egy maszkba kell lélegezniük. A kifújt levegő hidrogéntartalmából tudnak következtetni a betegségre. Alapvetően a lélegzet hidrogéntartalma alacsony, a laktózérzékenyeknek azonban megemelkedik a szám az intolerancia okozta gázképződés miatt. – A normális érték hússzorosát mérték nálam. Ezek után persze el kellett hagynom a tejtartalmú ételeket, most már mindenből laktózmentes terméket veszek. A csokiról nehéz volt lemondanom, de étcsokoládét azért ehetek. Most már lehet kapni laktáz enzimet tartalmazó tablettát is, ami körülbelül két és fél deciliter tej lebontásához elegendő, így ha megkívánok mondjuk egy süteményt, akkor előtte bekapok egy tablettát és élvezhetem az édességet – monjda Máté.

– Teljesen ne hagyjuk el a tejet, hiszen fontos kalcium- és D-vitamin-forrás, lehetőleg laktózmentes terméket fogyasszunk, illetve, aki nem akar lemondani, annak tudom javasolni a tablettás megoldást – ajánlja a dietetikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!