Életmód

2016.04.13. 13:17

Erdőn, mezőn, legelőn: újra támadnak a kullancsok

Az új évszak új veszélyeket rejt magában, így idén sem ússzuk meg a kullancsinváziót. Ráadásul az élősködőket már nemcsak az erdőkben, hanem parkokban, játszóterekben, egyszóval bárhol elkaphatjuk, ha nem védekezünk.

Perei Dóra

A kullancsok világszerte előforduló vérszívó ízeltlábúak, számos betegség hordozójaként jelentenek fenyegetést a kirándulókra. Magyarország erdős, ligetes területein a kullancsveszély az elmúlt években növekedett, de az utóbbi években egyre több problémát jelentenek a kertes házak udvarán is. Többnyire az erdei kirándulás, kocogás, táborozás alkalmával vagy a kerti munka során, rendszerint a cipőre, zoknira vagy a nadrág szárára kapaszkodnak fel. Az általuk terjesztett két legfontosabb betegség a vírus eredetű agyvelőgyulladás és a baktérium által okozott Lyme-kór. A betegség terjesztése szempontjából kizárólag azok a kullancsok veszélyesek, amelyek vírust hordoznak.

„Mielőbb orvoshoz kell fordulni, ha a kullancs csípése után hőemelkedés, majd néhány nappal később magas láz, fejfájás, hányinger, szédülés esetleg aluszékonyság, ingerlékenység, eszméletvesztés fordul elő” – figyelmeztet Antalné Farkas Beatrix védőnő.

A Lyme-kór legjellegzetesebb tünete a vándorló bőrpír, ami általában néhány napos lappangási idő után, a csípés helyén jelentkezik. Ezt a bőrjelenséget enyhe helyi fájdalom, égő érzés, ritkán viszketés kísérheti, de okozhat magas lázat, gyengeséget, izom- és ízületi fájdalmat is.

A kullancsok által terjesztett betegségek elől senki sincs biztonságban
Fotós: Balogh Ákos

„A kullancsok okozta megbetegedések megakadályozásához legfontosabb a bőrbe fúródott kullancs mielőbbi felfedezése és azonnali eltávolítása, illetve a kullancsriasztó szerek alkalmazása, zárt ruházat viselése. A kerti munkát befejezve vagy a természetjárásból hazatérve vegyük szemügyre gondosan azokat a területeket, elsősorban a hajlatokat és a deréktájékot, ahová a kullancsok előszeretettel befúrják magukat” – javasolja a szakember.

„Ha kullancsot találunk, azt haladéktalanul távolítsuk el, az eltávolításánál a cél az, hogy ne gyötörjük a kullancsot. A bőrből legközelebb eső részét kell csipesszel megragadni, és elforgatva kiemelni a betolakodót. Célszerű a befúródott kullancs helyét és eltávolításának idejét a naptárba feljegyezni, hogy az esetleges betegségtünetek megjelenésekor az orvost tájékoztathassuk erről.”

A kullancsok által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás leghatékonyabb megelőzési módja pedig a védőoltás. Ahhoz, hogy szervezetben védettség alakuljon ki, három oltásra van szükség, de a hosszan tartó védettség biztosítása érdekében 3–5 évente emlékeztető oltást kell beadatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!