Életmód

2015.06.01. 11:25

Érdemes fogászati szűrésre járni, komoly betegségek is megelőzhetők

Veszprém – Nagyobb arányban vesznek részt a fiatalok a fogászati szűrővizsgálatokon, mint korábban, de a magyar lakosság fogazati és szájegészségi állapota továbbra is elmarad a nyugat-európaitól.

Marton Attila

A Magyar Fogorvosok Egyesülete közölte, hazánkban a hétévesek 33,3 százalékának, a 12 évesek 20,9 százalékának, a 14 évesek körében pedig csak 13,1 százaléknak volt teljesen ép az ínye és nem volt ínyvérzése egy szűrővizsgálat szerint.

A fiatalabb korosztály nagyobb arányban vesz részt évente szűrésen, ám a többség továbbra is csak akkor jön, ha panasza van, mondja Pozsgay Katalin, Veszprém Megyei Fogászati Szakfelügyelő főorvos. Hozzátette, javult ugyan a helyzet a tíz-tizenöt évvel ezelőttihez képest, a nyugat-európai országokhoz viszonyítva még jelentős a lemaradás, ott ugyanis a betegek évente legalább egyszer részt vesznek fogorvosi vizsgálaton, fogkőeltávolításon és röntgenen. Kiemelte, az évenkénti vizsgálattal már korai stádiumban felismerhetők lennének a szuvasodásból eredő, valamint a fogíny- és fogágybetegségek okozta problémák.A szakember felhívta a figyelmet, a rossz fogak komoly betegségekhez vezethetnek, ezért érdemes megfelelően ápolni a fogazatot. Fontos lenne évente egyszer megjelenni fogorvosi szűrésen, naponta kétszer fogat mosni és fogselymet használni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!