Életmód

2017.03.31. 11:17

A magyar fiatalok harmada küzd alvászavarral

Pápa - A tinédzsereknek minimum kilenc óra alvásra van szükségük, azonban az átlag nem alszik többet öt-hat óránál. Ennek hosszútávon több negatív hatása is lehet – tudtuk meg Lőrincz Matild gyermekorvostól.

Polgár Bettina

Lőrincz Matild kiemelte, a fiatalok számára már reggel, az ébresztőóra vagy a telefon megszólalásakor elkezdődik a problémasorozat. – A kamasznak sokkal nagyobb az alvásigénye, más az alvási ritmusa, mint egy gyermeké vagy felnőtté. Általánosan elfogadott tény, hogy a tinédzsereknek minimum kilenc óra alvásra van szükségük. A felmérések alapján a kamaszkori sajátos alvástípusból adódóan egy átlagos tinédzser általában éjfél körül fekszik le, és emiatt átlagosan csak napi öt-hat órát alszik.

A fiataloknak a napi elfoglaltságuk mellett az alvásidejükből kell lecsípni ahhoz, hogy chatelhessenek a barátokkal, vagy megnézhessék a kedvenc filmjüket, online műsorukat. Sajnos ennek megfelelő fáradsági szintet okoz a kevés alvás, a fiatalok így csinálják végig a napot, álmosan, nyűgösen, alulmotiváltan – fejtette ki a gyermekorvos.

Mint mondta, a kialvatlanság túlsúlyhoz, szívritmuszavarhoz, magas vérnyomáshoz, cukorbetegséghez és depresszióhoz is vezethet. Ezt számos kutatás bizonyítja. – Az amerikai National Institutes of Health kutatásai szerint a kialvatlan ember agyában az éhségközpont bekapcsolt állapotban marad, ami nagyobb mértékű éhségérzetet okoz és folyamatos eszegetést vált ki. A kialvatlan emberek emellett kevésbé hajlamosak az optimizmusra, és kevésbé barátságosak, mint a kipihent társaik. A nagyfokú fáradságérzet visszahúzódóvá, pesszimistává teszi az embert, kiöli a kezdeményezési kedvet is – mutatott rá Lőrincz Matild.

Lőrincz Matild gyermekorvos

Hozzátette, alvás közben az agy rendezi a sorait, azaz összekapcsolja egymással az információkat, a benyomásokat, illetve a gyakran ismételt információkat a hosszú távú memóriába építi be. – A növekedési hormonok kizárólag éjszaka, alvás közben aktiválódnak, amik a testmagasság növekedésén túl az agysejtek keletkezésében, és ezáltal az intelligencia fejlődésében is szerepet játszanak. Alvás alatt nemcsak az idegrendszer, hanem az emésztőrendszer és a teljes keringés is regenerálódik, ilyenkor épül az izomzat.

Német kutatók 16 ezer ember alvásmintázatát vizsgálták meg. Kiderült, hogy a kialvatlan emberek sokkal több alkoholt, dohányt és koffeintartalmú italt fogyasztanak, mint kipihent társaik. A kávénak, az energiaitaloknak, illetve a koffeinnek duplán rossz hatása van az alvásra. Nemcsak a szív- és érrendszert terhelik meg jelentősen, hanem 9-12 órán keresztül fejtik ki a hatásukat, és az alvás minőségébe is belezavarnak. Az alkohol, illetve a cigaretta alvásfragmentációt okoz, vagyis töredezett, rossz minőségű alváshoz vezet – tájékoztatott a gyermekorvos.

Elmondta, a Semmelweis Egyetem I. Számú Gyermekgyógyászati Klinikáján néhány éve végeztek egy kutatást, mely során megállapították, hogy a magyar gyermekek, fiatalok harmadának van valamilyen alvászavara, amiért részben az esti internetezés és tévézés, részben pedig a káros szenvedélyek okolhatók.

– Miért nem alszik eleget egy magyar gyermek? Több okot is azonosítottak a gyermekklinika kutatói. Az első a késő éjszakáig tartó számítógépezés. Az életkorral egyre növekvő arányban történő, már-már függőség kialakulásához vezető esti internetezés, televíziózás bizonyítottan kedvezőtlen hatással van az alváshigiénére. A villódzó fény elalvási zavart okoz, gyakori mikorébredésekhez vezet és széttördeli az alvásmintázatot. A LED-es kijelzésű elektromos kütyük ugyanis olyan sugarakat bocsátanak ki, melyek megakadályozzák az álmosságért felelős hormon, a melatonin termelődését. A jó alváshoz ez a hormon nélkülözhetetlen – hangsúlyozta Lőrincz Matild.

Hozzáfűzte, sokat ront a serdülők, de újabban a kisiskolások alvásmintáján, alvásminőségén, ha este a közösségi oldalakon őket érintő negatív megjegyzéseket, célzásokat, esetleg fenyegetéseket olvasnak. – Az online bántalmazás sajnos nagyon elterjedt, és a szülők nagy része nem is tud arról, hogy a gyermeküket bántalmazták, így szenved és szorong a fiatal. Ennek az alvászavaron kívül sajnos más komoly, az életkilátást befolyásoló hatásai is lehetnek a későbbiekben. A rövidtávon koncentrációs zavarhoz, tanulási nehézségekhez vezető bajok hosszútávon olyan betegségeket idézhetnek elő, mint a metabolikus szindróma vagy a korai elbutulás, az Alzheimer-kór – magyarázta a gyermekorvos.

– Sajnos manapság kevés fiatal olvas könyveket, de a letehetetlenül izgalmas könyvek olvasása, főleg ha rossz megvilágítással, sötétben történik, fárasztja a szemet és kimeríti az agyi látásközpontot. A kutatók az alvászavarhoz vezető okként a dohányzást, a kábítószerek használatát és a rendszeres alkoholfogyasztást is említik. Egyre több fiatal feszültséglevezetőnek, stresszoldónak hiszi és használja ezeket a szereket. Pedig bizonyítottan ártalmasak a fejlődő szervezetre. Szétzilálják az alvásfázisokat, rontják az alvás minőségét, és hosszútávon gyenge, akaraterővel nem rendelkező, sodródó, függő felnőtté váláshoz vezetnek – figyelmeztetett Lőricz Matild. Megjegyezte, emellett a hajnalig tartó bulizások, fesztiválok pedig annyira felborítják a szervezet biológiai óráját, hogy napok kellenek, mire kialusszuk magunkat.

A 15 éves Lilla kérdésünkre elmondta, mindig magánál tartja az okostelefonját, a buszon zenehallgatással, az iskolában pedig a szünetekben a közösségi oldalak böngészésével üti el az időt. Este is használja a készüléket lefekvés előtt, sőt, amikor éjszaka felébred, rá-rápillant a kijelzőre, hogy kapott-e üzenetet. A fiatal lány szerint a kortársai között ez teljesen megszokott. Hozzátette, gyakran fáradtak érzi magát az iskolában, de nem gondolt még arra, hogy ebben a korai kelés mellett más is ludas lehet.

A 26 éves Gergő kifejtette, gyakran alszik el a televízió előtt, és van, hogy közben még a laptopját is elfelejti kikapcsolni, a telefonját pedig soha nem halkítja le. Úgy fogalmazott, szereti mindkét végén égetni a gyertyát, a hétköznapokon a munkájából adódóan korán kel, azonban a hétvégék sem a pihenésről, hanem inkább a szórakozásról szólnak számára. Megjegyezte, már fontolgatja, hogy jó lenne életstílust váltani.

Lőrincz Matild a probléma orvoslására több hasznos tanáccsal is szolgált a családok számára, hogy jobban tudjon aludni a fiatal. – Időben ágyba kell kerülni, előtte pedig jó időbeosztással kell elvégezni a házi feladatokat. A fiatal 14 óra után már ne igyon kávét, ne fogyasszon energiaitalt, lefekvés előtt egy órával pedig kapcsolja ki a tévét, a tabletet és az okostelefont. Emellett ajánlott a sportolás, ami elősegíti az elalvást és a pihenést. Ki kell iktatni továbbá a zaj- és a fényforrásokat a szobából, illetve elalváshoz segíthet, ha a fiatal összegzi a napi történéseit, és főleg a pozitívumokat ismételi el magában. Ez hozzájárul az önbizalom megerősítéséhez is – javasolta a doktornő.

A tapasztalt gyermekorvos rámutatott, a skandináv országokban már születtek javaslatok arra, hogy ne nyolckor kezdődjön a középiskolákban a tanítás, hanem jóval később, így biztosítva több pihenést a fiataloknak. Hazánkban azonban egyelőre még nincs ilyen lehetőség kilátásban, így a pihentető alvás szavatolása érdekében továbbra is tartja magát az örökérvényű mondás: mindent lehet, csak mértékkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!