Életmód

2015.11.17. 18:21

Él még a sztereotípia a látássérültekről

Veszprém – A látássérültek kitartásban és akaraterőben példát adhatnak a munkatársaiknak, hiszen az élet minden területén nehezített pályán teljesítenek – hangzott el a súlyos látássérültek munkaerő-piaci esélyeit segítő szakmai fórumon.

Kutasi Zsófia

Csehné Huszics Márta, a Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesületének elnöke elmondta, kiemelten hátrányos helyzetben vannak a látássérült emberek a munkaerőpiacon. Az országos fogyatékosságügyi program kimutatása alapján a látó emberek esetén az álláskeresők hatvan százaléka, míg a fogyatékkal élők tizennyolc százaléka tud elhelyezkedni, az utóbbi csoporton belül töredék részt tesznek ki a látássérültek. Veszprém megyében kétezer-hétszáz súlyos látássérült él, közülük nagyjából százan dolgoznak.

További gondot jelent, hogy jelen van a munkaadók esetében is a sztereotípia, miszerint a látássérültek alkalmatlanok a hasznos munkavégzésre. Az elnök szerint ezt az is mutatja, hogy a fórumon a meghívott munkáltatók közül senki nem vett részt. Csehné Huszics Márta kiemelte, a tévhittel ellentétben látássérültként is lehet teljes értékű munkát végezni.

Csehné Huszics Márta 
Fotó: Kutasi Zsófia

A fogyatékossággal élők csoportjain belül a látássérültek rendelkeznek a legmagasabb iskolai, főiskolai, egyetemi végzettséggel, többek között a számítástechnika területén, de vannak szociális munkás, pszichológus szakemberek is. Ők viszonylag jobban el tudnak helyezkedni. Azonban nagy problémát jelent az elhelyezkedés annak, aki a meglévő szakmája mellett veszíti el látását vagy éri látássérülés. Az átképzés ekkor komoly nehézséget jelent. Csehné Huszics Márta úgy véli, a gyógymasszőr szakmát, mely korábban a vakok országos szövetségének speciális képzése volt, a látássérültek számára védetté kellene nyilvánítani.

A fórum jó alkalmat nyújtott arra, hogy az érintettek tájékozódjanak arról, milyen országos törekvések, lehetőségek vannak, hogyan lehet a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását elősegíteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!