Életmód

2017.05.08. 14:10

Egymásra találó nemzedékek - Tehetséges fiatalokat támogatnak

VESZPRÉM - Aki ismeri Julikát, tudja róla, hogy valóságos egyszemélyes intézmény. Amióta a Nitrokémiától vegyészmérnökként nyugdíjba ment, sokféle módon vesz részt a közéletben.

Őrsi Ágnes

Huszárné Júlia megalapította például a Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesületet, amely kordokumentumokat gyűjt - személyes emlékekből könyveket jelentettek meg, történelmi eseményeket helyeznek vissza a köztudatba (például a veszprémi nőtüntetést), rendezvényeikre nagy számban mozgósítják részvételre, ha kell, önkéntes munkára a megyeszékhely hölgyeit. Nagyon eredményesek a Julika saját otthonában szervezett ingyenes angolnyelv-tanfolyamok is. A javaslat, amivel megkeresett, szintén a közjót szolgálná, az egymástól elszigetelődött nemzedékek egy újfajta egymásra találását.

- Magam is a Vegyipari Technikumban, a későbbi Ipariban (ma a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Szakközépiskolája) végeztem 1956-ban. Az osztálytársak minden június első csütörtökjén összejönnek a régi iskolában, sajnos már egyre kevesebben. Tavaly volt a 60. érettségi találkozónk. Az 1954-ben végzettek, de akkoriban az egész iskola lelke Takács Margit volt, akit csak "a mi Margitunknak" hívott mindenki. Tőle származik az a kezdeményezés is, amiről most szeretnék beszélni. Javasolta és be is vezették, hogy az évfolyamuk három éven keresztül adjon százezer forintot az éppen végző évfolyam egy pályázaton kiválasztott diákjának.

Huszárné Júlia: - Az ember úgy érzi, valamiképpen törleszteni kellene a kapott tálentumokért
Fotó: Archív

Mivel az idei a harmadik év, jó lenne, ha a szeniorok egy további évfolyama vállalná a hagyomány folytatását. A gyerekek jelentkeznek a Vegy(i)érték Pályázatra, igazán szép, megható pályamunkák érkeznek. Aki megnyeri, oklevelet is kap, azzal az aláírással, hogy "Az iskola 1954-ben végzett tanulóinak közösségétől." A régieknek öröm, hogy a nyugdíjukból összeadott pénz jó helyre kerül, annak pedig, aki kapja, biztosan emlékezetes marad az iskolai ünnepség e szép pillanata.

Mivel az 54-esek szeretnék átadni a stafétabotot, jó lenne megtalálni azt a formát, ami biztosítaná az anyagilag is stabil folytatást. Talán baráti kört kellene alakítani? Amikor a régi vegyisek egy arra érdemes mai hallgatót megjutalmaznak, ritka élmény az idősek számára, hiszen találkozhatnak a mai értékekkel. A nevelés nagyon fontos része a középiskolás kor; mindannyian tapasztaltuk, később minden kapcsolat fellazul, amit igazán megélünk, ez a négy-öt év. Jó visszaidézni a barátságokat, nosztalgiával gondolunk a tanárainkra, és az ember úgy érzi, valamiképpen törleszteni kellene a kapott tálentumokért!

Ez az adományozás a maga lelki tartalmával a régieknek egyfajta törlesztés, a fiatalnak örök emlék, ami nem csak az oklevélen marad meg, az iskolai ünnepségeken pedig azt jelképezi, megteremtődött a kapcsolat a generációk között. Ez annál is inkább így van, mert a megjutalmazott gyerekek ma is leveleznek "A mi Margitunkkal". Bőven van tehát ok arra, hogy biztos alapokkal szeretnénk ellátni ezt a nagyon hasznos kezdeményezést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!