Életmód

2015.10.05. 11:46

Egészségmegőrzés sóval

Ajka – A só az egyik legősibb ásvány, melyet az emberiség nap, mint nap használ. Nem csak ételízesítőként tekinthetünk rá, hanem gyógymódként is.

Szántó Renáta

A sószoba segít a légúti és asztmás betegségek kezelésében és a jó egészségi állapot fenntartásához is hozzájárul – meséli Magyar Éva a Városi Óvoda óvodavezető helyettese, akit a Katica Óvodában található speciális teremről kérdezett a Napló.

A helyi levegő nagyon szennyezett, ezért az utóbbi években sokan küzdenek asztmás rohamokkal, köhögéssel és különféle légúti betegségekkel. A legveszélyeztetettebb korosztály az időskorúak mellett a gyermekeké, akik még érzékenyebben reagálnak a környezeti hatásokra.  Ezt két helyen is felismerték a városban és a betegségek kezelésére valamint megelőzésére sószobát létesítettek. A Magyar Imre Kórházban két éve, a Katica Óvodában pedig 2012 januárjától működik a speciális terem. Az óvodai kezdeményezés egyedülállónak tekinthető, a környéken más nevelési (oktatási) intézményben nincs hasonló.

Linka Bálint, Bogdán Attila, Fazekas Angelika, Bodnár Bíborka, Bodnárné Lémon Szabina

- A sószobát szülői és alapítványi támogatással alakítottuk ki az óvodában, mely már régi álmunk volt. A sós tengeri levegő és a sóbarlangok köztudottan jótékony hatással vannak a szervezetre, elsősorban a légzőrendszerre, ezért szerettünk volna egy hasonló termet kialakítani, ahol a gyermekek egészségén javíthatunk- emelete ki Magyar Éva óvodavezető helyettes.

A szobában hetente kétszer huszonöt percet töltenek el a csoportok. Nem csak a Katica ovisok látogatják a kamrát, hanem a Székhely Óvoda gyermekei és a többi intézmény óvodásai is használhatják a termet. Mindenki, akinek a szülei az év elején előzetesen beleegyeznek a sószoba használatába. A zárt légtérben somadrin oldat párolog, mely csak természetes anyagokat tartalmaz. A kialakult levegő hozzájárul a jó közérzet és a megfelelő egészségi állapot fenntartásához.

- A hangulatos helyiségben légző gyakorlatokat végeznek az óvónők a gyerekekkel. A kicsik énekelnek, mondókáznak és beszélgetnek, amik elősegítik a páraoldat belégzését. A lányom mindig nagyon várja a sószobás-foglalkozást, ami jót tesz az egészségének. Legutóbb laringitisze (gégegyulladás) volt, de a szobának hála, hamar rendbejött. Örülök, hogy a mi ovinkban még ilyen lehetősége is van a gyerekeknek – mesélte Tömörné Bohár Katalin, Dorka édesanyja.

A Méhecske csoport tagjai mondókáznak a sószobában. Gyurákovics Ákos, Fonyó Regina, Tömör Dorka, óvónéni: Major Beáta 
Fotós: Györkös József

A termet október elsejétől március végéig használják az óvodában, mivel az őszi, téli időszakban a párásabb, nyirkosabb időben több gyereknek van szüksége a jótékony hatású helyiségre. Jó időben inkább az udvaron játszanak az ovisok. A óvodavezető helyettes elmondása alapján egye kevesebb az aszmatikus és légúti betegségben szenvedő kicsik száma, mióta megnyitották a kamrát.

- A sószoba a különféle gyógyszeres kezelések kiegészítő formája is lehet. Az allergiás, asztmás és légzőszervi betegségek, valamint az alsó és felső légúti lerakódások megszüntetésénél is jótékonyan fejti ki hatását. Akárcsak az idegrendszeri problémák, a depresszív hangulat, az ingerlékenység és az ekcéma esetén. A kórházban a sószoba időpont egyezetés után látogatható. A terápia két-három hetes, napi egyórás kezelés után fejti ki a hatását. Ennyi idő után a betegek közérzete javul, kevesebb gyógyszerre van szükségük és tüneteik is enyhülnek, hiszen a levegőben lévő sórészecskéket belélegezve erőteljes öntisztulási folyamat megy végbe a szervezetükben –foglalta össze a legfontosabbakat Kovács Ilona, a Magyar Imre Kórház Csecsemő- és Gyermekosztályának osztályvezető főorvosa.

 

 

 

Címkék#sószoba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!