Életmód

2015.09.04. 14:39

Egészséges lakókörnyezet (5.) - El kell gondolkodnunk azon, hogyan éljen együtt a modern kor eszközeivel

Elérkeztünk az elektroszmogról szóló cikksorozatunk befejező részéhez. A teljesség igénye nélkül, de kellő alapossággal igyekeztem bemutatni az elektroszmog mibenlétét, fajtáit, legjellemzőbb forrásait és az egészségre gyakorolt hatásait.

Medve Zoltán

Természetesen a mai napig megoszlanak a vélemények a veszélyeiről, de egyre több információ és tanulmány lát napvilágot, ami komolyan el kell hogy gondolkodtassa az embereket azon, hogy hogyan éljen együtt a modern kor eszközeivel.

A közvetlen környezetünkben megtalálható elektromos készülékeink és berendezéseink, de még a falakban futó villanyvezetékek körül is folyamatosan elektromos és mágneses erőterek, valamint elektromágneses sugárzások keletkeznek. Ez a fizika törvényszerűségeinek megfelelő teljesen normális jelenség, azonban ezek a hatások sokszor olyan helyeken is jelen vannak, ahol a jelenlétük egyáltalán nem kívánatos. Ilyen például a hálószoba vagy a gyerekszoba, ahol a szervezetünk számára elengedhetetlenül fontos éjszakai regenerálódási és gyógyulási folyamatok zajlanak. Ilyen környezet továbbá a munkahely is ahol az emberek naponta akár 8–10 órát is eltöltenek.

Az elektromágneses túlérzékenységben szenvedők jellemzően fejfájásra, fáradtságra panaszkodnak (Fotó: Thinkstock)

Mit tehetünk, ha azt gyanítjuk, hogy túl sok olyan berendezés van a közelünkben vagy a környezetünkben amik feltehetően jelentős elektroszmogot generálnak? Vegyünk mindenre matricát? Tegyünk kistányérban sót a monitorunkra? Helyezzünk el hegyikristályt a szoba négy sarkába? Vásároljunk több tíz vagy több százezer forintért térharmonizáló eszközöket? Megoldás az elektroszmog-lepedő vagy -takaró?

Sajnos sok olyan nézet kering, miszerint ezek megoldást jelentenek az elektroszmog problémájára, de a rossz hír az, hogy nincsenek általános, minden hatást azonnal, varázsütésre megszüntető csodaszerek. Aki ilyet állít, az nagy valószínűséggel hazudik. Mivel ez egyeseknek jó üzlet, előfordul olyan is, hogy kihasználják az emberek félelmét és tájékozatlanságát, így akár egy–másfél millió forintot is elkérnek a lakás elektroszmog-mentesítéséért, de sem az ott lakók, sem pedig a mérőműszerek nem érzékelnek változást.

Először is győződjünk meg róla, hogy az elektroszmog ténylegesen jelen van-e a környezetünkben, és ha igen, akkor milyen mértékű. Mindenképpen műszeres felméréssel kell eldönteni, hogy milyen elektromos és mágneses terek találhatók az adott térben. Ha erőteljes teret mérünk a közvetlen környezetünkben, akkor be kell azonosítani a forrását. Ezek ismeretében lehet jól megtervezni a védekezést.

Első lépésként a szemmel látható forrásokat távolítsuk el a közvetlen közelünkből. Leggyakoribb elektroszmogforrások a fekhely közelében: egyes olvasólámpák, hosszabbítók, rádiós ébresztőórák, telefontöltők, elektromos hálózatra kapcsolt légzésfigyelő stb. Használjunk elemről működő légzésfigyelőt. Leggyakrabban előforduló források az íróasztal közelében: asztali lámpák, elosztók, aktív hangfalak, hibás földelés esetén a számítógépek.

Elterjedt nézet, hogy a különféle árubemutatókon megvásárolható, árnyékoló lepedők és ágybetétek megvédenek az elktroszmogtól. Ezeket az eszközöket a földeléshez kell csatlakoztatni. A hír csak részben igaz, ugyan is csak az ágy alól érkező elektromos tereket képesek ezek az eszközök hatékonyan leárnyékolni. Sem az oldalról vagy felülről érkező sugárzásoktól nem véd, sem pedig a mágneses erőterektől és nagyfrekvenciás terektől nem óv meg. Ha esetleg egy hibás földelésű konnektorhoz van csatlakoztatva, akkor az egész felülete egy nagy kiterjedésű forrássá válhat, és még az áramütés veszélye is fennáll.

Elmondható tehát, hogy az elktrostressz mértékét nem a test földelésével érdemes megoldani, hanem a forrás felderítésével és megszüntetésével vagy árnyékolásával.

Ha a falakban futó vezetékekből vagy a villamos hálózathoz csatlakoztatott valamilyen készülékből jelentős mértékű elektromos sugárzás mérhető, akkor fontos ellenőriztetni a védőföldelést. Ki lehet cserélni a vezetékeket árnyékolt vezetékre. Ha a lakáson belül a villamos hálózat úgy van kialakítva, hogy a szobák külön áramkörön vannak, akkor jó megoldás lehet az úgynevezett elektroszmogrelé beépítése. Ezt a relét az áramkörhöz tartozó kismegszakító elé kell bekötni, amennyiben az áramkörben 25 W alá esik a fogyasztás, akkor az egész hozzá kötött rész áramellátását megszünteti. Így a falakban futó vezetékekben sem lesz áram. Ha valamilyen fogyasztót bekapcsolunk, akkor pedig az egész részt újra áram alá helyezi. Ezeket a munkákat feltétlenül szakemberrel végeztessük el az áramütés veszélye miatt. A falakban futó vezetékek, villanyóra, esetleg villamos fogadó a fal túloldalán, valamint a kívülről érkező elektromos sugárzás elleni védelem megvalósítható elektro-szmogfestékkel is. Ebből a festékből létezik nagyfrekvenciás tereket leárnyékoló is.

Árulnak különféle matricákat, amiket csak rá kell ragasztani a telefonra és állítólag megszünteti a telefon sugárzását. De ha jól belegondolunk, ha a telefonnak megszűnik a sugárzása, akkor nem lehet vele telefonálni sem. Inkább használjunk kihangosítót vagy vezetékes headsetet. Csökkentsük le a telefonálási időt, amennyire lehet, ne hordjuk a telefont a nadrágzseben vagy az övre akasztva deréktájon, és a belső zsebben se szívtájékon. Ha lehet, inkább táskában szállítsuk, és ha hazaértünk, tegyük le valahová tőlünk távolabb.Ha a mikrohullámú sütőt használjuk, akkor ne álljunk közel mellette, amíg melegíti az ételt, ne kukucskáljunk bele folyamatosan az ablakon át, hogy melegszik-e már, és a gyerekeknek se engedjük.

Nem alkalmasak az elektroszmog megszüntetésére a sólámpák és a kristályok sem. Hatásuk méréssel egyáltalán nem igazolható. Az ágy mellett elhelyezett sólámpa vezetéke ellenben képes jelentős elektromos teret létrehozni. A legjobb természetesen a megelőzés, már a tervezésnél, az elektromos hálózat megtervezésekor érdemes figyelembe venni az eddig megtárgyalt szempontokat.

A kényes helyeken, mint a háló vagy gyerekszoba, érdemes a drágább árnyékolt vezetéket alkalmazni. Az elektromos eszközökről pedig elmondható, hogy minél messzebb helyezkednek el tőlünk, annál jobb. Ne felejtsük el, hogy nem kell mindent elhinni... meg kell mérni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!