Életmód

2016.06.17. 19:45

Egészséges és finom

Manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvend a tudatos táplálkozás hívei körében a kuszkusz, a bulgur, a chiamag, a gojibogyó és a matchatea. Mit is kell tudni ezekről hangzatos nevű élelmiszerekről?

Polgár Bettina

A kérdés megválaszolásához Vikidár Esztert, a farkasgyepűi Egészségfejlesztési Iroda dietetikusát, és a szintén ugyanitt található Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézet élelmezési és dietetikai osztályvezetőjét hívtuk segítségül. A szakember kifejtette, a kuszkusz és a bulgur kitűnő alternatívái lehetnek a számunkra már megszokott köreteknek.

- Kiváló kuszkusz- és bulgurrecepteket találhatunk az interneten, melyekkel változatossá tehetjük étrendünket. Azonban nem szabad azt gondolni, hogy bármilyen különleges hatással bírnának, hiszen tápanyagaikat össze-hasonlítva akár a búzával, rozzsal, kölessel, árpával, zabbal nem tapasztalunk óriási különbségeket. Ami nem is csoda, hiszen mindkettő búzatermék, és vigyázat, ezáltal nem is gluténmentes! A kuszkusz durumbúzából készül, a sivatag tarhonyájának is nevezhetnénk, mivel Észak-Afrikából származik, és méretre nem, de külalakra az általunk kedvelt tarhonyára hasonlít. A bulgur pedig tört búza, melyet a közel-keleti és török konyhából ismerhetünk. A vállalkozó kedvűek próbálkozhatnak még kölessel, cirokkal, hajdinával, amaránttal és quinoával is. Ezek viszont már gluténmentesek - hangsúlyozta a dietetikus.

Megtudtuk tőle, felkapottnak számít a chiamag és a gojibogyó is, hiszen mindkettő nagyszerű élelmiszer.

- A chiamag népszerűségét a magas omega-3 zsírsav-tartalmának, vércukorcsökkentő, emésztést elősegítő és antioxidáns hatásának köszönheti. Viszont ezekkel a tulajdonságokkal nagyjából bármelyik olajos mag büszkélkedhet, de ezek közül is érdemes ki-emelni a lenmagot, vagy a kevésbé ismert (nem olajos mag), a gyógynövénytan által nyálkadrogoknak hívott görögszénamagot, a nyálkás útifűmagot, a bolhafűmagot és az egyiptomi útifűmagot. A bennük található összetett szénhidrátok (nyálkák) folyadék hatására megduzzadnak, ezzel elősegítve az emésztést és a teltségérzést, illetve magas élelmirost-tartalmuk nagy szerepet játszik a normális vércukorszint megtartásában - emelte ki Vikidár Eszter.

Vikidár Eszter szerint a kuszkusz kitűnő alternatívája lehet a számunkra már megszokott köreteknek, használatával változatosabbá tehetjük étrendünket Fotó: Molnár Csaba, Vallner Bettina

Az összehasonlítás kedvéért megjegyezte, ötszáz gramm chiamagot átlagosan tízszer drágábban vásárolhatunk meg, mint ugyanannyi lenmagot. - A chiamag borsos árát népszerűségének köszönheti, azonban az előnyös élettani hatásokat a lényegesen olcsóbb magokkal is elérhetjük. Ezzel persze nem szeretnék lebeszélni senkit a chia- mag fogyasztásáról, aki megteheti, bátran használja, csupán arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy pusztán divatból, a kereslet megnövekedése miatt túlárazott nyers-anyagot lehet helyettesíteni mással is - tanácsolta a dietetikus.

- A gojibogyót magas C-vitamin-tartalma miatt emelték ki, azonban számos internetes oldalon kissé eltúlozzák vitamintartalmát. Száz gramm bogyó átlagosan 48,4 milligramm C-vitamint tartalmaz - természetesen, mint minden gyümölcsnél és zöldségnél, ez nagyban függ a termesztés helyétől, illetve a tárolástól, de rendszerint 29-148 milligramm között mérték vitamintartalmát -, míg ugyanennyi csipkebogyó 426 milligrammot, a fekete ribiszke pedig 181 milligrammot. A gojibogyó azonban nagy mennyiségben tartalmaz A-vitamint, illetve értékes ás- ványi anyagokat is. Tehát a probléma ott van, amikor egyes élelmiszerek hatásait eltúlozzák, misztifikálják az adott nyersanyagot, és valótlan állításokat tesznek rendszeres fogyasztásukkal kapcsolatban. Pedig egyetlen élelmiszer sem fogja megelőzni vagy meggyógyítani az összes betegséget, de megfelelően beillesztve az étrendünkbe hozzájárul egészségünk megtartásához - húzta alá Vikidár Eszter.

Hozzáfűzte, szintén kedvelt élelmiszer a matchatea, ami a zöld tea porított formája, különlegességét pedig az adja, hogy nem a tealeveleket leforrázva készül a tea, hanem a porrá őrölt tealevelekből. - A teáknak közismert a magas polifenoltartalmuk, mely antioxidáns hatással bír és fogyasztásuk valóban előnyös, természetesen ügyelve az elkészítés módjára! Annál értékesebb egy tea, minél fiatalabb levelekből készül, az első két levélpár a teacserje ágain a legértékesebb, ugyanis a tealevél fejlődése során a fenolvegyületek mennyisége csökken. A filteres teák általában a morzsalékból, durva tealevél-törmelékből készülnek, tehát valószínűsíthetően az idősebb levelekből. Ezt a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán végzett teavizsgálatok is alátámasztották, ugyanis a filteres teákban lényegesen kevesebb polifenoltartalmat mértek, mint a szálas teákban. Minőségi szálas teákból egy dekagrammot 2-4000 forintért vásárolhatunk, míg ugyanennyi matchatea körülbelül 60-70 ezer forintba kerül. Valószínűleg valóban nagyobb mennyiségű koffeint, illetve fenolvegyületet tartalmaz, nem véletlenül ajánlják maximum egy csésze elfogyasztását, de aki nem szeretne ilyen mélyen a pénztárcájába nyúlni, annak bátran ajánlom a szálas teákat, meg-felelően elkészítve ugyanis nem marad el az antioxidáns hatás - javasolta a dietetikus.

Vikidár Eszter rámutatott, egyrészt előnyös, hogy manapság divat egészségesen táplálkozni, másfelől viszont ezzel kapcsolatban a többség az internetről szerzi be az információk nagy részét, melyek nem ellenőrzöttek, és nagyon gyakran tévesek, egyoldalú táplálkozáshoz vezetnek. - Az emberek egy másik része azt vallja, legjobb visszatérni szépanyáink étrendjéhez. De ne felejtsük el, hogy életmódunk jelentősen megváltozott azóta, illetve míg manapság pontosan tudjuk, hogy ki milyen betegségben szenved, akkoriban ezek nem voltak tisztázottak! Az igazság valahol a kettő között található. Változatosan kell az alapanyagokat felhasználni:
a gyümölcsöket, zöldségeket lehetőleg idény szerint vásároljuk, a húsokat pedig többféle módon készítsük el. Bátran váltogassuk a vajat, a margarint, a zsírt és a növényi olajokat, amelyiket az étel jellege éppen megkívánja. Gabonafélékből is azt javaslom, hogy váltogassuk a teljes őrlésű és finomlisztből készült, illetve a különböző gabonafélékből készült termékeket. Ne hanyagoljuk el az olajos magvak fogyasztását sem. Igyunk elegendő folyadékot, megközelítőleg két litert naponta. Legkiválóbb a csapvíz, mely Veszprém megyében kifogástalan minőségű. Emellett a rendszeres testmozgás is elengedhetetlen egészségünk megőrzéséhez - adott áttekintést a szakember.

- Ezek csupán az alappillérek, de ha szem előtt tartjuk a mondást, miszerint nincsenek tiltott ételek, csak kerülendő mennyiségek, és ezt összepárosítjuk a jól ismert táplálékpiramissal vagy a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által kiadott táplálkozási ajánlással, akkor a megfelelő mennyiségekre is megkapjuk a választ - zárta gondolatait Vikidár Eszter.

 

Az igazi vidék mennyei ízei

Jó volt vidéken felnőni. Emlékszem gyermekkorom nyári szünidőire: várakozással teli izgalommal rajzoltuk fel a vakáció felirat utolsó betűjét az iskola táblájára, hogy aztán kezdetét vegye a több hónapnyi gondtalan kikapcsolódás. Nyaranta már kora reggel kávéillat lengte be nagymamám konyháját. A kedvencem rendszerint a friss sült tojás volt reggelire, amit előző este hoztunk be a baromfiudvarból. Néha éles kakasszó tarkította a napkeltét, melyre a teraszon üldögélő öreg vizsla még a füle botját sem mozdította. Aztán a kertbe kilépve mindig kifogyhatatlannak tűnő éléskamra tárult elém. Hívogatóan kínálták magukat a piros cseresznyék, a lédús barackok, ízletes eprek, de találtam mézédes sárgadinnyét, málnát és ribizlit is. Ezek mellett zamatos paradicsomok, paprikák, zsenge zöldborsó, sárgarépa, uborka, újhagyma várta a gazdáját. Az ebédhez készített sült csirkéhez is innen jutott friss, illatos rozmaring, burgonya, petrezselyemzöld, saláta. Persze nem hiányozhatott az asztalról a nyár megunhatatlan csemegéje, a főtt kukorica sem. A konyhában többnyire volt egy-egy hagyma- és paprikafüzér is, illetve szárított kamilla, csalán, lestyán és kapor. Amikor a délutáni játék hevében megéheztünk, mindig akadt ropogós héjú vajas kenyér igazi házi mézzel, és hozzá hűsítő limonádé. A kamra lekvárok és befőttek bőségszarujának tűnt, polcról polcra katonás rendben sorakoztak egymás mellett a befőttesüvegek. Esténként a függönyt lengetve akácvirág illatát hozta be a szobába a nyári szellő, időnként pedig tücsökciripelés törte meg az éjszaka csendjét. Azóta is sokszor gondolok rá: de jó volt vidéken felnőni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!