Életmód

2015.07.20. 16:19

Csípnek földön, vízen és levegőben - Életveszélyes is lehet a rovarcsípés

Életveszélyes állapotba kerülhetnek egy rovarcsípés után az arra allergiások, másoknál csak viszketéssel és fájdalommal járó panaszok léphetnek fel egy szúnyog, hangya vagy darázscsípés után.

Marton Attila

A rovarcsípések helye jellemzően egy centiméter átmérőjű, hólyagos reakció nagyon ritkán alakul ki, mondta érdeklődésünkre Kővágó Levente, a Csolnoky Ferenc Kórház Bőrgyógyászati Osztályának vezetője. A csípés helyét minél hamarabb le kell hűteni, ha pedig a reakció áthúzódik, használjunk fertőtlenítőszeres kötszert vagy sebkenőcsöt, javasolja a főorvos. Ha egyéb reakció lép fel, vagy a fertőzés nem húzódik le, célszerű háziorvoshoz fordulni, ahogyan akkor is, ha egy piros csík indul el a csípéstől, mert ilyenkor nyirokérgyulladás lép fel a fertőzés hatására, amelyet azonban antibiotikummal sikeresen kezelhetünk. A kezelés mielőbbi megkezdéséhez érdemes magunkkal vinni strandolás vagy kirándulás alkalmával kalcium pezsgőtablettát, antihisztamin allergiaellenes gyógyszert, valamint a bőrreakciókat kísérő viszketés enyhítésére szolgáló készítményt.

A darázs vagy méhcsípés súlyos reakciókat is kiválthat, ha valaki allergiás a rovar mérgére. A tünetek között lehet a vérnyomáscsökkenés, szívdobogás, eszméletvesztés, széklet- és vizelettartási problémák, ilyen esetben sürgősen orvoshoz kell fordulni. A veszprémi bőrgyógyászati osztályon évente öt-tíz ilyen esettel találkoznak, mondta a szakember, aki arról is beszélt, ha valakiről kiderül, hogy allergiás a rovarcsípésre, akkor érdemes igénybe vennie egy olyan kezelést, ahol előbb hetente, később havonta kap injekciókat, a kúra végére pedig képessé válik a szervezete arra, hogy megelőzze a súlyos allergiás reakciók fellépését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!