Életmód

2016.05.24. 12:28

Babákat gyűjt a tanítónő - Harminchét országból szerezte be őket

Sümeg - Szlovák népviseletbe öltözött babát pillantott meg Komarnóban egy bolt kirakatában Könnyid Erika.

Tisler Anna

A főiskolás akkor járt először külföldön. Megvásárolta, majd kirakta a polcra, ahol mindig láthatta. Akkor még nem gondolta, hogy a babák gyűjtése szenvedélyévé válik. Ma, túl az ötvenen, a sümegi Ramassetter iskola tanítójaként 38 országból őriz babákat otthon a dolgozószobájában. Negyvenegy országban járt, azok közül harminchétből hozott babát. Egyedül Indiába nem jutott el, az indiai darabot egy sümegi boltban vásárolta.

Tevebőrből készült baba ül a tevén
Fotók: Tisler Anna

A koreai babához is szép emléke fűződik. Pályakezdő pedagógusként járt a távoli országban. Ismerősei csodálkoztak is, hogy miért ilyen messzi úti célt választ, amikor Európa is tele van szebbnél szebb helyekkel. Erika azért döntött így, mert olvasta, hogy az utazási iroda próbaképpen szervezi a csoportot, kedvezményes áron. Ő azonnal döntött, hogy kihasználja a lehetőséget, hátha később, jóval drágábban már  nehezen tudná megfizetni azt. Azóta gyűjteménye minden évben gyarapszik. A tanítónő járt már többek között Marokkóban, a sivatagban, ahonnan üvegben homokot hozott, és számos helyen.

A gyűjtemény egyik különleges darabja, a Sissy baba

- A baba kidolgozottsága, anyaga, ruhája jellemző az adott országra, engem pedig számos emlék fűz mindegyik darabhoz - mondta Könnyid Erika. - Amikor rápillantok, eszembe jut az utazás számos kedves emléke, néhány útitársam, az emberek, a táj. Marokkóból tevebőrből készült babát hoztam, olyant, amelyik egy tevén ül. A teve is tevebőrből készült. Ilyen Magyarországon rendkívül ritka.  Társasutakon veszek részt, így nincs lehetőség arra, hogy városokon át utazzak egy tárgyért. Megyek a csoporttal, és ha a kirakatban megpillantok valamit, ami nekem tetszik, megvásárolom. Előfordult, hogy megvettem valamit, majd az út során megláttam egy másikat, ami jobban tetszett. Így van, ahonnan kettő, sőt, három babám is van.

Könnyid Erika a busójárásról hozott babával

A hófehér ruhába öltöztetett Sissy babát Ausztriában egy Nárcisz fesztiválon szerezte be. A volt Szovjetunió államaiból szintén több darabot őriz.

Magyar darabok is vannak a gyűjteményében, többek között egy busó. A velencei karneválról is jellegzetes darab birtokosaként tért haza.

A pár Norvégiából érkezett

A babákat örömmel mutatja meg az érdeklődőknek. Már többször szerveztek Sümegen kiállítást azokból, pénteken is nyílt egy a gyermekkönyvtárban. Az iskolába is beviszi azokat megmutatni, ha beillesztheti a tananyagba. Jelenleg negyedik osztályosokat tanít. A gyerekeknek tetszik minden darab, mindent akarnak tudni arról.

Erika ismét utazni készül. Vágya, hogy eljusson a Niagara vízeséshez. És természetesen a távoli földrészről is hozzon haza babát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!